Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
1°C
JUTRI
17°C
7°C
Oceni objavo

Pustovanja na Kobariškem

Februarska tradicionalna pustovanja na Kobariiškem se bodo začela z Rawnskim pustom, ki bo v vaseh Magozd, Jezerca in Drežniške Ravne potekal že teden dni pred ostalimi pustovanji. V soboto, 3. 2. 2018 bo sprevod »ta lepih« obiskoval hiše, »ta grdi« pa bodo s pepelom in velikimi zvonci po vaseh preganjali otroke.

Vrsnsk pust, v rojstnem kraju pesnika Simona Gregorčiča, bo tudi letos potekal štiri dni; začel se bo na debeli četrtek s stricovim pustom, nadaljeval na pustno soboto, ko bo sprevod obiskoval hiše in voščil sreče in zdravja. Običaj je, da pustni sprevod od domačinov dobi v dar jajca, klobase in vino. Na pustno nedeljo se pustovanje dogaja v središču vasi Vrsno, konča pa se na pepelnično sredo s pogrebom pusta.

Pustovanje se je pred leti obudilo tudi v Kobaridu, ko so se na ulice po 64 letih vrnili Sourenki. Letošnje pustovanje bo potekalo v soboto, 10. 2., od 14. ure dalje. Sourenkom in mladim Sourenkom se bodo pridružili Sourenčki in številne druge maske. Ta pru bo vodil sprevod, sledila mu bodo ta stara dva in ta mlada dva, ciganska družba, kosci in številne novodobne maske.
Organizator pustnega sprevoda je Zavod Feniks, ki je v sodelovanju z Občino Kobarid, Krajevno skupnostjo Kobarid inTurističnim društvom Kobarid povezal številne prostovoljce in organizirane skupine, ki že dober mesec pripravljajo vse potrebno za izvedbo pustovanja. 

Na pustno soboto poteka tudi najbolj poznano in s strani etnologov najbolj preučevano pustovanje v dolini Soče - Drežniški pust, ki s svojevrstnimi lesenimi maskami in poganskim obredjem privablja tako stroko, kot naključne obiskovalce, poseben čar pa mu daje tudi dejstvo, da ga pripravlja v tančico skrivnosti ovita drežniška fantovščina, neformalna organizacija neporočenih fantov, ki skrivnosti svojih prednikov na mlajše generacije prenaša zgolj z ustnim izročilom. 

 

 

 

 

Oglejte si tudi