Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
4°C
1°C
JUTRI
7°C
0°C
Deli
2592

Ne uporabljaj telefona med vožnjo. Vozimo pametno!

Javna agencija RS za varnost prometa bo v letu 2017 koordinirala preventivno akcijo o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo. Preventivna akcija »Mobilni telefoni v prometu« bo predstavljena pod skupnim sloganom ''Vozimo pametno!''. V letu 2017 se preventivna akcija izvaja v terminu in od 16. – 29. januarja 2017.

Problematike motenj pozornosti med vožnjo, predvsem nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo, se na Javni agenciji RS za varnost prometa zavedajo in celotna preventivna akcija bo temeljila na osveščanju in dvigu varnostne kulture voznikov. Akcija bo interdisciplinarna, s sodelovanjem različnih subjektov, od Policije, Ministrstva za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, Ministrstva za zdravje, Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, nevladnih organizacij, do glavnih mobilnih operaterjev v Sloveniji in zastopnikov mobilnih telefonov.

 

Slovenska zakonodaja v 35. členu Zakona o pravilih cestnega prometa (Uradni list RS, št. 109/2010) opredeljuje prepoved uporabe naprav ali opreme, ki zmanjšujejo voznikovo slušno ali vidno zaznavanje ali zmožnost obvladovanja vozila. Sem spada tudi voznikova uporaba telefona. V 3. odstavku 35. člena Zakona o pravilih cestnega prometa je vozniku izrecno dovoljena uporaba naprave za prostoročno telefoniranje. Za voznike, ki se ravnajo v nasprotju z zakonsko določbo, je predpisana globa 120 €.

Idealno bi bilo, da bi se vsi vozniki zavedali nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo in temu primerno ukrepali. Motnje pozornosti med vožnjo, kamor lahko štejemo tudi telefoniranje so pogost dejavnik prometnih nesreč in po nekaterih tujih raziskavah, je nevarnost prometne nesreče kar 4x večja, če voznik med vožnjo telefonira. V slovenski zakonodaji je zapisana prepoved telefoniranja med vožnjo, pri kateri voznik drži telefon v rokah, prostoročno telefoniranje pa je dovoljeno. Kljub temu, pa je varna ustavitev vozila na primernem mestu in šele nato telefoniranje, varnejša in bolj priporočljiva rešitev.


Preventivna akcija se bo izvajala tudi na Kobariškem in sicer v  terminu od 16. – 29. januarja 2017. Izvajala jo bo tudi redarska služba v sodelovanju z policijo. 

Povzeto po informaciji
Javne agencije RS za varnost prometa

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij