Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
4°C
JUTRI
18°C
8°C
Oceni objavo

Mejni prehod Robič kmalu odprt do 23. ure

V ponedeljek, 4.maja 2020, je minister za notranje zadeve s sodelavci obiskal severnoprimorske občine ob italijansko-slovenski meji, med njimi tudi občino Kobarid.

 

V prostorih Doma Andreja Manfrede v Kobaridu se je minister za notranje zadeve Aleš Hojs uvodoma srečal z županom Občine Kobarid Markom Matajurcem in podžupanjo Občine Tolmin Mašo Klavora. Župan je ministru ponovno predstavil potrebo po podaljšanju odprtja mejnega prehoda Robič do 23. ure. Preko mejnega prehoda Robič dnevno prehaja državno mejo več kot 200 delovnih migrantov iz Posočja, ki se v službo vozijo v sosednjo Italijo ter drugih oseb zaradi nujnega izvajanja gospodarske in kmetijske dejavnosti. Župan je ministra seznanil tudi s stanjem zapuščene stavbe na mejnem prehodu Robič, ki je v lasti Ministrstva za javno upravo. Ob obisku mejnega prehoda Robič sta si stavbo tudi ogledala. 

 

V nadaljevanju srečanja se je župan zahvalil direktorju Policijske uprave Nova Gorica Fabjanu Konstetabile za lanskoletno uspešno izvedeno preventivno akcijo za umirjanje prometa, zlasti motorjev, na cestah v Posočju in predlagal, da akcijo izvedejo tudi v letošnji sezoni. 

 

Podžupan Marko Miklavič je predstavil problem pomanjkanja občinskih redarjev v času glavne turistične sezone in podal predlog, da se preveri možnost skrajšanja usposabljanja za tiste, ki so dolga leta opravljali poklic policista in bi ob odhodu v pokoj želeli opravljati delo občinskega redarja. 

 

Poveljnik Civilne zaščite Občine Kobarid Aleksander Vončina je izpostavil aktualne probleme glede izvajanja ukrepov za zajezitev širjenja korona virusa, predvsem vezane na prehajanje državne meje in izvajanje nekaterih storitev, ki jih v veliki meri v Kobaridu koristijo državljani sosednje Republike Italije kot npr. zobozdravstvene storitve. 

 

Po končanem sestanku je sledil ogled mejnega prehoda Robič. Komandir Policijske postaje Tolmin Boris Zorko je ministru in županu predstavil delo policistov na meji in povedal, da je podaljšanje odprtosti mejnega prehoda Robič upravičeno, saj je delovnih migrantov, ki uporabljajo prehod preko 200. Minister je ob tem dodal, da se s predlogom strinja in, da bo mejni prehod kmalu odprt od 5. do 23. ure. Prečkanje meje pa bo še vedno dovoljeno samo pod posebnimi veljavnimi pogoji. 

Oglejte si tudi