Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

V poletnem času ne pozabite na varnost

Julij in avgust sta običajno meseca odhoda na zaslužen dopust in potovanja. Občutek varnosti je subjektivne narave in ga vsak posameznik doživlja na podlagi lastnih izkušenj. Prav vsak posameznik pa lahko tudi največ stori za lastno varnost, in sicer z oblikami samozaščitnega ravnanja s katerim zmanjša možnost, da postane žrtev kaznivega dejanja. V zadnjem času je policija obravnavala povečano število vlomov v stanovanjske hiše in stanovanja. Da se to ne bi zgodilo tudi vam, policisti opozarjamo na sledeče:

 

Vlomilec bo raje izbral tisto stanovanje ali hišo, kjer bo za kaznivo dejanje najmanj ovir in tveganje za odkritje najmanjše. Stavba, v kateri ni nikogar, ker so stanovalci na primer na dopustu, ali ki je očitno brez varovanja, bo bolj verjetno tarča vloma kot obratno. Posebno 'vabljiva' za vlomilce so odprta vrata ali okna, razpoložljivo orodje za dostop (na primer zaboji, lestev, ki omogoča dostop do drugače nedosegljivih oken, ipd.), vrtnarsko orodje, s katerim lahko vlomilec nasilno vlomi, zapuščene žive meje ali visoke ograje …

 

Preden se zapusti objekt (hiša, stanovanje, poslovni prostor …), je potrebno preveriti, ali so okna zaprta, vrata zaklenjena, da v bližini ni orodij, s katerim bi si lahko nekdo pomagal pri nasilnem vstopu. Glede na primere, s katerimi se policisti srečujemo, je še najučinkovitejše, da osebe, ki se jim zaupa (sosedi, prijatelji …) vedo, kdaj lastnika ni doma.

 

V primeru, da postanete žrtev kaznivega dejanja, o tem takoj obvestite policijo na telefonsko številko 113, do prihoda policistov ne hodite po stanovanju in se ničesar ne dotikajte.

 

Ob specifični situaciji, ko se marsikateri državljan odpravlja na dopustovanje in izlete po Sloveniji, želimo opozoriti na problematiko vlomov v vozila. Parkirišča so poleti polna vozil ob večjih turističnih centrih, ob morju, gorah, toplicah in drugih turističnih krajih. Zato policisti ponovno pozivajo ljudi, naj v vozilih, niti v prtljažnikih, ne puščajo vrednih predmetov. Še hitreje pa postanejo vozila tarča tatov, če bodo vredne stvari odložene na vidnih mestih. Priprto okno zaklenjenega vozila je prava vaba za priložnostne tatove. Z malo truda in že v nekaj sekundah lahko odprejo vaše vozilo, v katerem imate morda mobitel, denarnico, torbico ali kovček.

 

Zato policisti ponovno pozivajo, da v vozilih, niti v prtljažnikih, ne puščate vrednih predmetov. Še hitreje pa postanejo vozila tarča tatov, če bodo vredne stvari odložene na vidnih mestih. Priprto okno zaklenjenega
vozila je prava vaba za priložnostne tatove. Z malo truda in že v nekaj sekundah lahko odprejo vaše vozilo, v katerem imate morda mobitel, denarnico, torbico ali kovček.


Vir: www.policija.si

 

Oglejte si tudi