Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
16°C
0°C
JUTRI
18°C
2°C
Deli
2262

Slovesnost na Planini Kuhinja pod Krnom

V nedeljo, 10. septembra 2017, so se pri planinski koči na Planini Kuhinja, kljub zelo slabemu vremenu zbrali številni udeleženci, da bi počastili spomin na partizanske boje v Krnskem pogorju v času druge svetovne vojne. Organizatorji prireditve KO ZB Kobarid, Planinsko društvo Kobarid in Združenje borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin so pripravili kulturni program v katerem so sodelovali učenci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid, recitator Matej Muznik in Moški pevski zbor Justin Kogoj Dolenja Trebuša. Dogodek so s svojo prisotnostjo počastili praporščaki Društva Sever, Zveze veteranov vojne za Slovenijo, Društva TIGR in borčevskih organizaciji. 

 

Slavnostni govornik je bil zgodovinar in publicist dr. Jože Pirjevec. V svojem govoru je poudaril, da je bilo Krnsko pogorje v prejšnjem stoletju pomembno a tudi krvavo področje v zgodovini Slovenskega naroda, ki so ga zaznamovali obe svetovni vojni. Narodnoosvobodilni boj je na tem področju pustil veliko dediščino. Spomniti se je potrebno na Kobariško republiko, nastanek Goriške divizije, brigado Srečka Kosovela, ki je prišla v te kraje februarja 1944 in pohod partizanskih enot v Slovensko Benečijo na začetku maja 1944. V času, ko so zahodni zavezniki izkrcali v Normandiji, so idrijsko-tolminski odredi prispevali k skupnemu naporu za poraz nacizma. Tudi več kot sedemdeset let po koncu morije druge svetovne vojne pa se del našega naroda še ni znebil tega in priznal, da smo bili tudi Slovenci del zmagovite koalicije v drugi svetovni vojni in da je upor in boj partizanov na naših tleh bil tudi boj, ki je v letu 1991 privedel do lastne države.

 

V imenu Občine Kobarid je zbrane pozdravil in nagovoril občinski svetnik Branko Velišček. Predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Grosuplje Miloš Šonc se je ob koncu prireditve zahvalil organizatorjem in društvom ter posameznikom predal spominske kovance njihove organizacije.

 

Foto in tekst: Vojko Hobič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!