Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
11°C
-5°C
JUTRI
5°C
-1°C
Deli
4172

Simpozij "Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja" in kulturni dogodek ob Mrzlem studencu

V soboto, 12. avgusta 2017, je v Kobaridu potekal simpozij z naslovom “Pozno pokristjanjevanje slovenskega ozemlja” in kulturni dogodek ob Mrzlem studencu.

Dogodek, ki ga je organiziralo Turistično društvo Kobarid v sodelovanju z Društvom Slovenski staroverci je bil organiziran v spomin na prednike, ki so častili drevo in studenec, in je bila nad njih poslana križarska vojska, da ju poseka in zasuje. V sklopu dogodka je potekala uradna otvoritev Mrzlega studenca, kjer so člani Turističnega društva Kobarid posadili lipo, uredili studenec, postavili kamnita znamenja in uredili prostor. Tako lahko na tem mestu vsak svobodno časti drevo in studenec ter jima izkazuje čast, ki se dolguje naravi.

 

Na simpoziju, ki je potekal v Domu Andreja Manfrede v Kobaridu, so predavali strokovni in ljubiteljski raziskovalci. Simpozij je bil razdeljen na dva dela. V prvem delu z naslovom »Staroverstvo« so predavatelji predstavili staroverske aspekte verovanj, v drugem sklopu z naslovom »Pokristjanjevanje« pa so se osredotočili predvsem na vprašanje pokristjanjevanja starovercev od samih začetkov do 20. stoletja in na izzive povezane z udejanjanjem človekovih pravic v kontekstu svobode misli, vesti in veroizpovedi.

Zbrane je uvodoma pozdravila Natalija Rot, predsednica Turističnega društva Kobarid in besedo predala županu Občine Kobarid Robertu Kavčiču, ki je simpozij slovesno odprl.

Več o strokovnem simpoziju si preberite na spodnji povezavi

Zvečer je sledil kulturni program pri Mrzlem studencu, ki ga je odprla Natalija Rot, predsednica Turističnega društva Kobarid in ga je nadaljevala sociologinja Lenka Raspet, ki je orisala in poudarila pomen zgodovinskega dogodka »križarskega pohoda nad Kobarid«.


Dogodek Mrzli studenec sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. 

 

 

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!