Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

"Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu" tudi v Kobaridu

Z namenom, da bi se starejši vozniki in voznice na naših cestah čim dlje počutili varne in da bi čim dlje ostali mobilni, so na Javni agenciji Republike Slovenije za varnost prometa v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS-om, Zvezo društev upokojencev Slovenije, Rdečim križem Slovenije in drugimi, pripravili projekt »SOŽITJE ZA VEČJO VARNOST V CESTNEM PROMETU«, s katerim izvajajo celovite preventivne dogodke oziroma usposabljanja za seniorje in upokojence po celi Sloveniji. Tudi v Kobaridu.
V nasprotju s pogostim prepričanjem, da je potrebno voznikom v tretjem življenjskem obdobju zaradi njihove varnosti in varnosti drugih omejevati mobilnost, si moramo prizadevati, da bi bili ti čim dlje samostojni, mobilni ter obenem tudi varni.

Po podatkih je v Sloveniji več kot 219.000 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let, kar predstavlja 16 % vseh imetnikov vozniških dovoljenj. V prihodnjih letih se bo populacija še starala in na cestah bo čedalje večji delež voznikov in voznic v tretjem življenjskem obdobju.

 

Namen enodnevnih preventivnih dogodkov je, da se bodo udeleženci lahko izobraževali iz štirih vsebinskih sklopov:

 

- Osvežitev znanja prometnih predpisov in pravil, ki bo prilagojeno lokalni problematiki, saj v tem sklopu predavanj sodeluje prometni strokovnjak AVP ter pomočnik komandirja lokalne policijske postaje.

- Varna vožnja po avtocesti in hitri cesti. Strokovnjaki iz DARS-a bodo predstavili ključno problematiko, ki se pojavlja na avtocestah ter poučili udeležence o pravilnem ravnanju v različnih prometnih situacijah.

- Praktično svetovanje o zdravstvenih kriterijih. Udeleženci bodo lahko na posebnih napravah preverili svoj vid na daleč, na blizu, kontrast in nočni vid ter se pozanimali o kriterijih za kontrolni zdravstveni pregled. Pridobili bodo tudi nekatere pomembne informacije o sladkorni bolezni in krvnem tlaku.

- Svetovalna vožnje z ocenjevalcem na vozniškem izpitu

 

Projekt SOŽITJE predstavlja prvi tak projekt, ki pokriva območje celotne Slovenije in združuje različne ključne deležnike na področju varnosti v cestnem prometu. Gre več kot le za organizacijo predavanj za seniorje in upokojence – voznike, saj je prav zaradi zdravstvenega in praktičnega dela še posebej zanimiv in poučen.

 

Predvideno predavanje v Kobaridu je prestavljeno na nov termin. O novem datumu vas bomo obvestili. 

 

 

Oglejte si tudi