Logo MojaObčina.si
JUTRI
19°C
9°C
SOB.
22°C
8°C
Oceni objavo

Odprta je razstava 1916 – (Pre)hrana. Ženske v zaledju soške fronte

V petek, 10. junija 2016 je v prostorih Ustanove »Fundacija Poti miru v Posočju« odprla svoja vrata razstava z naslovom 1916 – (Pre)hrana. Ženske v zaledju soške fronte. 
Gre za tretjo v nizu razstav, ki jih ob stoletnicah prve svetovne vojne pripravljata Oddelek za zgodovino Filozofske Fakultete Univerze v Ljubljani in Ustanova »Fundacija Poti miru v Posočju«. 

V letu 2014 je bila na ogled razstava z naslovom 1914 – Položaj žensk na predvečer vojne,  ki je vsebinsko posegla tudi v predvojni čas in tako pokazala na prelom s praksami »zlate dobe«. Prvo leto vojne je zagotovo zaznamoval odhod dobršnega dela moškega prebivalstva na vzhodno fronto, predvsem v Galicijo. V letu 2015 je sledila postavitev za drugo vojno leto z naslovom 1915 – Ženske v zaledju soške fronte, ki je v ospredje postavila begunsko problematiko, obenem pa širše osvetlila posledice vstopa Italije v véliko vojno. Stalnica vseh razstav so (bile) ženske protagonistke, ki se soočajo z vojnimi razmerami.   


Obiskovalce sta nagovorili vodja projekta prof. dr. Marta Verginella in častna govornica prof. dr. Petra Svoljšak, predstojnica Zgodovinskega inštituta Milka Kosa ZRC SAZU in podpredsednica Nacionalnega odbora za obeleževanje 100-letnic 1. svetovne vojne. Večer je moderirala Mariša Bizjak, za glasbeno spremljavo pa sta poskrbela domačina iz Drežnice, Tijan (harmonika) in Matic (trobenta) Skočir.

Razstava bo na ogled do konca oktobra 2016. Lepo vabljeni!


Tadej Koren
Petra Testen

 

Oglejte si tudi