Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Na Jevšček!

V nedeljo, 22. oktobra, je v vasi Jevšček na Livškem potekala prireditev v spomin na stoto obletnico konca soške fronte.

Predsednica Krajevne skupnosti Livek Katja Roš, ki je v sodelovanju z domačini in številnimi drugimi akterji organizirala prireditev je ob tej priložnosti povedala: "Pokojni pesnik Lepold Šekli - Poldi je v zadnjih letih svojega življenja na svoj blagi način vseskozi opozarjal, da si slikoviti italijanski rovi, s katerimi je Jevšček dobesedno opasan, zaslužijo kaj drugega, kot da jih požre narava. To željo v  Poldijevi ustni oporoki, je nemudoma po Poldijevi prerani smrti začel uresničevati drugi vrli mož, Poldijev sosed v Jevščku Stanislav Šekli. Stane je opravil neprecenljivo  in garaško delo. V nekaj mesecih je s pomočjo sovaščanov in predvsem prijatelja Jožeta Šerbca (sicer direktorja Kobariškega muzeja) naredil rekonstrukcijo tistega italijanskega rova, ki najbližji vasi in Nježni hiši. S svojim delom je prepričal Agrarno skupnost Livek, ki je prispevala denar za postavitev informativnih tabel. Fundacija poti miru pa je donirala les za nadstreške rova. Izdelek je unikaten. Neumorni Stanislav Šekli je k projektu rova dodal še rekonstrukcijo tistega dela  Brgoličeve hiše, v katerem se je v noči iz 25. na 26. oktober 1917 Erwin Rommel odločal kako bo zavzel Matajur". 

Po njenih besedah, je Jevšček ob stoti obletnici zaključka soške fronte dobil majhen zgodovinski park, ki mu kraljuje prelepa  s slamo krita  Nježna hiša, pričevalka bivanjske in življenjske kulture Jevščka pred dvestotimi oziroma  stotimi leti.

"Na prireditvi v nedeljo smo s tremi prizori odstrli kamenček v ogromnem mozaiku zgodovine te majhne vasi in sicer zadnje dneve soške fronte, prihod nemške vojske, ki je pred seboj podila italijansko. S to prireditvijo smo se Livčani pridružili komemoracijam ob stoti obletnici soške fronte. Gradnik za prizore je bilo poglavje v slavni knjigi spominov  Erwina Rommla, ki je vodil vojsko, ki je 25.oktobra leta 1917 hrumela skozi Jevšček. To poglavje je presenetljivo, ker se v njem strogi nemški oficir nenadoma prelevi v romantičnega poeta, opisuje naravo in celo ljudi, Jevščane, ki jih je med pohodom in kratkem postanku v Jevščku srečal. Predpostavljam, da je v vasi stopil v stik predvsem z ženskami saj so njihovi možje in očetje tisti čas bili soje bitke na avstrijskih in italijanskih frontah. Ženski liki kot so liki Jožefe Zabreščak, Ivane Johance Kenacove, Katarine Medveš, Marije Šekli in drugih, ki jih je še treba zbrskati iz pozabe, predstavljajo ženski pol neke vojne. Čeprav majhen, je Jevšček zelo zanimiv kraj. Raziskava zgodovine Jevščka sega v čas, ko je bila v teku obnova Nježne hiše. Takrat je vznemirjala predvsem zgodba zadnje prebivalke te hiše Jožefe Zabreščak Pepe Nježne. Iz pričevanj, ljudi, ki še niso pozabili in nekaj malega iz knjig, je zrastla podoba cele vasi in življenja v nervoznem in nevarnem  stoletju, ki ga je zaznamovala prva svetovna vojna in potem druga in vmes kruto obdobje med obema vojnama in tako naprej do težko razumljivega obdobja v Jevščku, ki je sledilo drugi vojni. Skozi Jevšček so v minulem stoletju lomastile vojske Avstrijcev, Italijanov, Nemcev, spet Italijanov, jugoslovanskih partizanov, spet Nemcev, partizanov, zaveznikov in na koncu jugoslovanska vojska in varnostne službe oblasti čudnega časa po osvoboditvi" je povedala Katja Roš. 

Prireditve Na Jevšček! se je udeležil tudi kobariški župan Robert Kavčič. Uvodoma je pozdravil obiskovalce prireditve, ki so kljub zelo slabemu vremenu obiskali Jevšček ter pohvalil in se zahvalil vsem akterjem za vsa prizadevanja in energijo, ki jo vlagajo v obujanje in ohranjanje zgodovine vasi. 

 

Foto: Rok Arboje, društvo NIT

Oglejte si tudi