Logo MojaObčina.si
DANES
18°C
6°C
JUTRI
18°C
4°C
Oceni objavo

Koncert miru ob 100-letnici konca prve svetovne vojne

»Tod sekla bridka bodo jekla in ti mi boš krvava tekla!«
Besede, ki smo jih, sploh v teh krajih, slišali že neštetokrat. Soči, je – tako kot Vrba – ena tistih pesmi, ki jih vsi znamo na izust. Vsaj en del. Vsaj par verzov. Morda tiste uvodne, ki opisujejo lepoto Soče in pokrajine, ki jo je izoblikovala. Ob teh verzih pa ne moremo mimo dejstva, da je pesnik slutil, čutil, videl, vedel ... več, kakor drugi. 

Koncert miru je bil zaključni dogodek v sklopu obeleževanj 100-letnice 1. svetovne vojne, ki smo ga organizirali Občina Kobarid, JSKD OI Tolmin, Kobariški muzej, Ustanova »Fundacija Poti miru Posočju in Posoški razvojni center. Častni pokrovitelj koncerta je bil predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Datum koncerta ni bil izbran naključno –  11. novembra 2018 je minilo natanko 100 let od konca morije, ki je močno zaznamovala kraje ob Soči in zarezala v življenja tukajšnjih ljudi. 100 let kasneje je življenje tu mirno in prijazno do domačinov in obiskovalcev. In žeimo si, da tako za vedno ostane.

Zbrane je pozdravil in nagovoril župan Občine Kobarid Robert Kavčič, ki je poudaril pomen miru in sodelovanja med narodi. Slavnostni govornik je bil minister za kulturo Republike Slovenije Dejan Prešiček, ki je v nagovoru pozval k strpnosti: »Koncert miru naj ne bo samo spomin na tiste, ki povojnega miru niso mogli dočakati, naj bo opomin za vse nas tukaj in zdaj. Naj bo opomin za zanamce. Ne smemo pozabiti na dejstvo, da ko bojni kriki zarežejo v življenja, se slednja spremenijo. Dogajanje na soški fronti ni globoko pretreslo le civilistov, vojakov; vsa umetniška dela, ki so nastala v vojni vihri, nosijo univerzalno sporočilo o nesmislu, absurdnosti vojne. Svetovno znani slikar moravskega rodu Oskar Kokoschka je zaradi psihične in telesne izčrpanosti leta 1916 bojišče zapustil po nekaj mesecih, z značilno ekspresionistično govorico pa na nekaj kartonih v akvarelni tehniki zamrznil podobo časa in krajev Tolminskega mostišča. Tistega leta je bila v sosednji dolini v Javorci zgrajena tudi enkratna arhitektura v secesijskem slogu –Spominska cerkev svetega Duha. Cerkev, ki nosi evropski znak kulturne dediščine, je nastala kot izraz nepotešljive želje po umetnosti in duhovnosti, ki je vojakom v absurdnih okoliščinah dajala uteho«

 

Kulturni program so sooblikovali Vokalna akademija Ljubljana, sopranistka Martina Burger, tenorist Tine Bec in harmonikarica Teja Udovič Kovačič pod vodstvom dirigenta Stojana Kureta, MPZ Oš Tolmin in Dekliški PZ Gimnazije Tolmin pod vodstvom zborovodkinje Barbare Kovačič, violončenistka Urša Kržič, Komorni zbor Musica viva Tolmin pod vodstvom zborovodkinje Erike Bizjak in na klavirju Nika Kovačič. Orgelsko improvizacijo, zvočni odziv na dogodke 1.svetovne vojne v Posočju,  je izvedel organist Dalibor Miklavčič.

 

Koncert miru je v Drežnico, v cerkev Srca Jezusovega, privabil številne poslušalce od vsepovsod … v spomin, opomin in zavedanje, da smo lahko srečni, ker živimo v miru in sožitju.

Foto: Nataša Hvala Ivančič in Tatjana Šalej Faletič

 

 

 

Oglejte si tudi