Logo MojaObčina.si
JUTRI
26°C
7°C
TOR.
28°C
10°C
Oceni objavo

Čezmejna razvojna strategija - spodbujanje teritorialnega razvoja in interesov prebivalcev med občinami

Včeraj je v Kobaridu potekala predstavitev pomembnega dokumenta »Čezmejna razvojna strategija - spodbujanje teritorialnega razvoja in interesov prebivalcev med občinami«, s katerim Posoški župani in župani obmejnih občin v Furlaniji Julijski krajini potrjujejo in nadgrajujejo dolgoletno čezmejno sodelovanje. Gre za inovativen in razvojno naravnan dokument, ki je plod dolgoletnega prekomejnega sodelovanja ter skupnih razvojnih prizadevanj in predstavlja osnovo za razvojno sodelovanje v okviru različnih projektov in aktivnosti  na številnih področjih, predvsem pa na področju energetike, mobilnosti, infrastrukture, turizma, spodbujanju malega gospodarstva in revitalizacije podeželja. 


Uvodoma je zbrane pozdravil in nagovoril kobariški župan Robert Kavčič. Izrazil je zadovoljstvo, da so se zbrali na zgodovinskem dogodku in predstavil zamisel o ustanovitvi čezmejnega grozda (clustra), ki se je porodila na letošnjem tradicionalnem novoletnem srečanju Slovencev Videnske pokrajine in Posočja v Kobaridu. Pohvalil je dosedanje dobre izkušnje čezmejnega sodelovanja pri prijavi na razpisih ne glede na zadnji razpis za standardne projekte okviru  Programa čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija, ko Posoške občine pri prijavi projektov niso bile uspešne. Zahvalil se je kolegom županom in vsem vabljenim gostom za podporo pri projektu in sodelovanje. 

Župan Občine Tipana pobudnik in koordinator podpisanega sporazuma med župani iz sosednje Italije Alan Cecutti je predstavil dokument, ki so ga župani iz Benečije, Rezije in Železne doline ter nekaterih drugih okoliških občin v Italiji in župani Posoških občin skupaj z Kanalom ob Soči na slovenski strani, podpisali julija letos ter ga javnosti predstavili včeraj v Kobaridu. 

Podporo projektu so z udeležbo na predstavitvi v Kobaridu podali tudi minister RS pristojen za razvoj, strateške projekte in kohezijo Marko Bandelli, odbornik dežele FJK Pierpaolo Roberti in evropski poslanec Lojze Peterle, ki je zbranim prebral Pismo o čezmejnem sodelovanju med predalpskimi občinami v Italiji in Sloveniji predsednika Evropskega parlamenta Antonia Tajani.

»Evropski parlament že dalj časa podpira in spodbuja pobudo, ki želi utrditi politiko evropskega teritorialnega sodelovanja in katere namen je zmanjševati razlike med regijami, odstraniti ovire za naložbe in spodbujati čezmejno sodelovanje. V tem smislu ima vaša pobuda, ki vključuje 20 italijanskih občin in 4 slovenske občine, polno podporo Evropskega parlamenta« je zapisal predsednik Evropskega parlamenta Antonia Tajani.


V nadaljevanju srečanja je župan Občine Tolmin Uroš Brežan predstavil pobudo o možnosti sodelovanja razvojnega partnerstva v programu Interreg Slovenija – Italija, in sicer na prednostnem področju Izboljšanja krepitve zmogljivosti čezmejnega upravljanja, kamor nedvomno sodi tudi podpisani sporazum.

Oglejte si tudi