Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

Obnova in razvoj vasi - zaključena dvoletna investicija ukrepa 322

Občina Kobarid je v letu 2014, na javni razpis Ministrstva za kmetijstvo in okolje v okviru javnega razpisa za ukrep 322 – Obnova in razvoj vasi, prijavila investicijo rekonstrukcija ukinjene šole na Livku, oprema večnamenskega objekta v Drežniških Ravnah ter obnova športnega in otroškega igrišča v vasi Svino. Ocenjena vrednost celotne investicije znaša 340.280,00 EUR, od tega je Občina Kobarid dobila odobrena sredstva v višini 163.434,09 EUR, razliko pa je zagotovila skozi občinski Proračun. Investicija se je izvajala dvoletno in se zaključila v maju 2015.
Bivša Podružnična šola na Livku dobila novo podobo in nove vsebine

V objektu Podružnične šole Livek je vse do leta 2007 potekal pouk do 4. razreda osnovne šole. Zaradi zmanjšanja števila šoloobveznih otrok pod prag rentabilnosti delovanja so šolo zaprli. Objekt je dolga leta služil tudi za druženje občanov in za razstavno dejavnost ter prirejanje prireditev. Po ukinitvi šole je začel propadati in bil je potreben obnove.

 

Razlog, da se je Občina Kobarid odločila za rekonstrukcijo objekta bivše šole na Livku, je potreba po prostoru za medgeneracijsko druženje in prireditve ter družabno življenje za celotno krajevno skupnost Livek. Objekt opuščene podružnične šole, ki je bil kraj družabnega dogajanja celotnega livškega, je postal neprimeren za izvajanje kakršnekoli dejavnosti in potreben obnove. Rekonstrukcija objekta se je pričela v decembru  2014 in zaključila v maju 2015.

V pritličju je urejena čajna kuhinja z možnostjo izvajanja tudi gostinske dejavnosti, prostor za razstave ter prostor za športne dejavnosti. V prvem nadstropju je prostor  za medgeneracijska druženja in e-točka, v drugem nadstropju pa pisarna za potrebe društev in prostor za arhiviranje dokumentacije.

Objekt je pridobil tudi novo zunanjo podobo s toplotno izolacijo fasade in strešne konstrukcije ter urejeno okolico - letni vrt z otroškim igriščem.

Obnovljeni objekt je ponovno dobil vlogo središča družabnega življenja na Livškem in je prijazen tako za vse generacije domačinov kot turiste, ki bodo raziskovali lepote in legende livškega.

 

Oprema Večnamenskega objekta Drežniške Ravne

Večnamenski objekt Drežniške Ravne je vsa leta uporabljal kot zbiralnica mleka, v zgornjih prostorih pa je prostor namenjen za družabna srečanja krajanov, prireditve ter prostor z urejenimi sanitarijami. Objekt je bil zelo poškodovan v potresu leta 1976, po potresu 2004 pa ga je bilo potrebno porušiti, saj ni bil več varen za uporabo. Zato se je v okviru popotresne obnove v Zgornjem Posočju zgradil nov objekt. Objekt je bil brez opreme in je služil druženju in izvedbi sestankov v okviru vaške in krajevne skupnosti.

 

Občina Kobarid je v okvir projekta 322 uvrstila nakup opreme in dokončanje okolice za večnamenski objekt Drežniške Ravne, ki zaradi manjkajoče opreme ni mogel funkcionirati. V okviru projekta je tako opremljena manjša pisarna, ki je namenjena e-točki in info-točki, kopalnica, večnamenski prostor ter čajna kuhinja. Opremljen objekt bo omogočal izvedbo tako kulturnih, družabnih kot turističnih programov na drežniškem.

 

V vasi Svino je urejeno športno in otroško igrišče

V vasi Svino se je zaradi priseljevanja mladih družin število otrok povečalo in pojavila se je potreba po izgradnji športnega in otroškega igrišča. Vaščani so bili pri sami zasnovi projekta zelo aktivni, tako da bo športno in otroško igrišče, zasnovano predvsem po njihovih željah. Igrišče je locirano v osrednjem delu naselja in je razsvetljeno ter ograjeno z lovilnimi mrežami.

Asfaltno športno igrišče, velikosti 150 m2, zadošča za delno izvedbo košarke, odbojke in tenisa, pogojno pa tudi za mali nogomet. Otroško igrišče je utrjeno s tamponom ter opremljeno z igrali in klopmi. Investicija se je pričela izvajati konec februarja 2015 in se zaključila v maju 2015. Igrišče pomeni za vas Svino veliko pridobitev, kjer so se že pričela druženja različnih generacij in ljubiteljev rekreacije.

 

 

Foto: arhiv Občine Kobarid

 

Oglejte si tudi