Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
19°C
8°C
Oceni objavo

Kobarid v znamenju okusov in umetnosti - Jestival 2015

Včerajšnji Jestival okusov in umetnosti, v organizaciji LTO Sotočje - TIC Kobarid, je v Kobaridu postregel z bogato ponudbo okusov, umetnosti, kulturo, ustvarjanja, ... Rdeča nit prireditve je bil "Nonin birtoh", glavna zvezda pa Kobariški štrukelj.
Gastronomiji in umetnosti so se pridružili likovni ustvarjalci, rokodelci in pevci iz celotnega Posočja. Skozi celodnevni program so predstavili svoje delo in poglede nanj ter se v sproščenem popoldanskem vzdušju družili. Skupaj z obiskovalci so poskusili tradicionalne lokalne jedi, soško postrv, friko, kobariški štrukelj, buške krafe, specialitete restavracij in odlične sire, salame, ... in kobariško pivo ter različna vina, ki so se odlično podala k jedem.

V Zeleni hiši so svoja dela razstavili slikar Rudi Skočir ter kiparja Damijan Kracina in Vasja Kavčič, v pritličju pa likovniki OŠ Kobarid ter livška zgodba o Krivopetah.
Zaživela je hiša Polonka, kjer so skozi cel dan potekale projekcije filmov režiserja Jana Cvitkoviča. Premierno so si obiskovalci ogledali mini video Dejana Fon Krajnika, ki je nastal po inspiraciji Cvitkovičevega filma Kruh in mleko. Razstavljeni so bili Nonini birtohi.
V Hotelu Hvala je svoje kreacije razstavil modni oblikovalec Borut Šulin, pred Restavracijo Kotlar pa so bile razstavljene slike iz peska Stanke Golob.

Dogajanje na trgu je popestrila otroška ustvarjalna delavnica Jestivalski predpasnik in nastop osnovnošolcev iz podružnične šole Breginj. Program Jestivala so obogatila društva in posamezniki iz Posočja.  Zapele so pevke Pevskega zbora Sedlo, vokalne skupine Drežnica in Gadičke iz Poljubinja, Igralska skupina Drežnica pa je uprizorila odlomek iz spevoigre Magdalenca.
Slišali smo kvartet učencev solopetja pod mentorstvom Marjetke Luznik in bili priča vrhunskemu solo nastopu Marjetke Luznik in Anje Skočir, ki sta z izvedbo opernih arij pričarali kulturni vrhunec Jestivala.
Duo Dovč&Vovk pa sta s svojimi izvedbami ljudske glasbe popestrila dan in zaokročila večer.

Na odru pa so z nami svoje delo, izkušnje in poglede na kulinariko in umetnost delili slikar Rudi Skočir, kiparja Damijan Kracina in Vasja Kavčič, Debora von Kastelmur iz Restavracije Kotlar, Valter Kramar in Ana Roš iz Hiše Franko, Gorazd Marksl iz Restavracije Topli val ter Anka Lipušček Miklavič iz Mlekarne Planika. Bili so enotnega mnenja, da je za vrhunske rezultate v kulinariki in umetnosti potrebno veliko domišljije in ljubezni.


Zvezda Jestivala okusov in umetnosti pa je bil nedvomno znameniti Kobariški štrukelj.

Letošnji Jestival je rezultat sodelovanja gostincev, umetnikov, društev, zavodov, ustvarjalcev in posameznikov, ki v občini Kobarid oziroma celi dolini Soče delajo in živijo ter čutijo, da so del nje. Jestival okusov in umetnosti je obiskal tudi kobariški župan Robert Kavčič, ki se je zahvali in čestital vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali,  da je Jestival uspel.

Program sta povezovala vsestranski Matej Kavčič in vodja TIC Kobarid Tatjana Humar, glavna organizatorka Jestivala 2015.

V času Jestivala so se na tradicionalni 40. vzpon v Drežniške Ravne za pokal Občine Kobarid podali kolesarje, ki so se ob vrnitvi v dolino prepusili okusom lokalne kulinarike.

Vabljeni k ogledu priloženih fotografij.

Oglejte si tudi