Logo MojaObčina.si
DANES
27°C
16°C
JUTRI
28°C
16°C
Oceni objavo

Na planini Kuhinja odkrili spominsko obeležje

V nedeljo, 11. septembra 2022 je na planini Kuhinja potekalo odkritje spominskega obeležja vsem padlim in ponesrečenim v Krnskem pogorju.

Ideja o postavitvi obeležja se je rodila pred tremi leti na spominski slovesnosti v počastitev padlih v Krnskem pogorju, s strani Krajevne organizacije Združenja borcev Kobarid. Združili smo moči, Občina Kobarid, Združenje borcev za vrednota NOB Bovec, Kobarid, Tolmin, Kobariški muzej, Fundacija Poti miru v Posočju in Planinsko društvo Kobarid ter kljub pandemiji, ki je postavitev zamaknila za dve leti, spominsko obeležje odkrili.

Na planini Kuhinja se je zbralo preko 250 ljudi, ki so prisostvovali kulturnemu programu, ki so ga sooblikovali mešani pevski zbori Posočja, učenci Podružnične šole Smast, harmonikaš Glasbene šole Tolmin in recitator. Vabilu se je odzval tudi pater Bogdan Knavs iz bazilike na Sveti gori, ki je spregovoril nekaj besed  o pomenu spominjanja vseh mrtvih in ploščo blagoslovil.  Zbrane je pozdravil in nagovoril tudi kobariški župan Marko Matajurc, člani društva Peski pa so ob tej priložnosti dr. Vasji Klavora podelili častno članstvo v društvu.

Slavnostni govornik dr. Vasja Klavora je v svojem govoru poudaril, da je obeležje, ki je posvečeno vsem žrtvam vojn v Krnskem pogorju in tudi civilnim žrtvam nekaj posebnega v  slovenskem prostoru. Orisal je težke preizkušnje mladih vojakov v bojih na tem območju, zavzetje Krna, boje na Batognici v prvi vojni ter boje partizanov na planini Golobar, Redečem robu, Batognici in Slemenu. Krnsko pogorje je bilo priča tudi številnim nesrečam. Poškodovanih in umrlih je bilo veliko planincev in alpinistov, še posebno na južni strani Krna. Dr. Vasja Klavora je bil kot član Gorske reševalne službe mnogokrat prisoten pri reševanju in žal v veliko primerih, ponesrečencem niso več mogli pomagati.

Na plošči, ki je pritrjena na kamen v enaki obliki kot je gora Krn je zgolj napis: VSEM PADLIM IN PONESREČENIM V KRNSKEM POGORJU. Obiskovalci bodo s skeniranjem QR kode pridobili informacije o dogajanju med prvo, drugo svetovno vojno in nesrečah v Krnskem pogorju ter se podučili o gori, ki je vzela veliko življenj.

Vojko Hobič

Oglejte si tudi