Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
9°C
JUTRI
22°C
8°C
Oceni objavo

V Posočju smo skupaj praznovali 30 let samostojne Slovenije

Občine Bovec, Kobarid in Tolmin ter Območno združenje veteranov vojne za Slovenijo Gornje Posočje in Društvo veteranov SEVER Severne Primorske tradicionalno skupaj obeležujejo slovenski dan državnosti, prireditev pa vsako leto izmenično gosti ena od treh posoških občin. Letošnja svečanost ob visokem, 30. jubileju so pripravili v Bovcu, kjer je bil osrednji govornik večera predsednik Vlade RS Janez Janša. Zbrane je v imenu vseh treh posoških županov pozdravil in nagovoril župan Občine Bovec Valter Mlekuž, ki je že v uvodnih besedah poudaril, da mu je v veliko čast in zadovoljstvo, ker lahko v Bovcu pozdravi predsednika Vlade RS Janeza Janšo in nadaljeval »Praznujemo 30 let naše samostojne države Slovenije, na katero smo vsi še kako ponosni. Prepričan sem, gospod predsednik, da lahko rečem v imenu vseh treh županov Gornjega Posočja in županje Kanala ob Soči, da dobro poznate to dolino. Mi, župani, smo tisti, ki moramo v njej skrbeti za dobro ljudi in trudimo se, da jim bo tukaj čim lepše. Vi, gospod predsednik, in celotna vlada pa stojite za nami in skrbite tudi za to, da se naša dolina razvija. Kajti Slovenija ni samo Ljubljana, Maribor in druga velika mesta. Verjamem, da bomo kmalu prebrodili tudi še eno krizo - politično krizo. Ni nam treba storiti veliko, samo vsak od nas naj stopi korak nazaj in postanim tisto, kar smo bili pred 30 leti

V imenu vseh veteranskih organizacij in združenj je zbrane nagovoril predsednik Društva SEVER Severne Primorske-pododbora Bovec, Alojz Mohar: »Veterani smo ponosni, da smo v vojni leta 1991, v sodelovanju civilnih struktur - pri čemer imam v mislih tudi oblasti takratne Občine in predstavnike krajevnih skupnosti, na katere včasih pozabljamo - ubranili samostojnost in neodvisnost Slovenije. A danes je prav, da se naši pogledi usmerijo v prihodnost, s ciljem zagotavljanja varnosti, stabilnosti in dobrobiti naše domovine

Osrednji govornik večera, predsednik Vlade RS Janez Janša je pred številnimi visokimi gosti povezal preteklost in prihodnost, prehojeno pot in izzive, ki so pred našo državo ter se spomnil odločilnega plebiscita 23. decembra 1990, na katerem so Slovenci odločali o svoji prihodnji usodi. »Ob tej obletnici delamo 'bilance' za nazaj in se obenem oziramo v naslednjih 30 let. Obdobja pred tremi desetletji se je vredno spominjati zaradi naukov, ki izhajajo iz tistega časa. Predhodnika sta deloma že omenila, da je bil to čas, ko je bilo vse na tehtnici in ko smo bili večinoma sami. Marsikaj je bilo proti nam in če bi pogledali razmerje sil ali pa naklonjenost držav, ki smo jih prosili za priznanje, bi bila ta slika lahko še bolj črna. A smo vztrajali. Ključna za to je bila odločitev na plebiscitu. Zelo malo držav je nastalo z izglasovanjem na referendumu, in to s tolikšno večino. Podobnega primera ne poznam nikjer drugje v svetu,« je poudaril premier. Za tem se je v nagovoru spomnil tudi besed župana Občine Bovec Valterja Mlekuža, ki je dejal, da Slovenija ni samo Ljubljana in Maribor ter velika mesta.

»In to je res! Zato sem danes tudi tukaj. Slovenija ni samo Ljubljana in ta vlada se tega zaveda. Kljub epidemiji smo dvignili povprečnine, v celotnem pogonu, ki skrbi za investicije z evropskimi sredstvi, delamo z večjo hitrostjo. Prihaja nacionalni načrt za okrevanje po epidemiji, ki ga bo v naslednjih dneh odobrila Evropska komisija in v katerem bo veliko sredstev za marsikateri projekt. V Državnem zboru je v obravnavi Zakon za investicije v zdravstvo za naslednjih desetih letih, za kar bomo namenili 2 milijardi evrov, kar je petkrat več kot v zadnjih desetih letih. V okviru naslednjega evropskega proračuna oziroma sedemletnega finančnega okvira smo izpogajali več sredstev kot v finančni perspektivi 2013-2020, zato je veliko priložnosti,« je poudarjal Janša in se ob naštevanju načrtov Vlade RS dotaknil tudi nujnosti cepljenja, da bomo dosegli precepljenost, ki bo jeseni omogočala normalno življenje. Na vse prisotne župane je zato naslovil prošnjo, da s svojimi spodbudami pripomorejo k odločitvam za cepljenje čim večjega števila občanov.

Kulturni program je tokrat oblikoval Orkester Slovenske vojske, tik pred koncem pa so na oder stopili še bovški harmonikarji in navdušili s skladbo Bovška dolina, avtorja Milana Štulca, ki je pesem tudi zapel.

Prireditev je bila lepo obiskana. Med visokimi gosti sta bila tudi poslanca v DZ RS Danijel Krivec in Boris Doblekar, državni sekretar mag. Bojan Pograjc in drugi predstavniki vlade ter seveda posoški župani in županja sosednje Občine Kanal ob Soči.

vir objave: spletna stran Občine Kobarid

Tekst (povzeto) in foto: Občina Bovec

Oglejte si tudi