Logo MojaObčina.si
JUTRI
17°C
5°C
NED.
16°C
1°C
Oceni objavo

Prižgali smo lučko pesniku

Na predvečer rojstva goriškega slavčka Simona Gregorčiča so osnovnošolci OŠ Simona Gregorčiča Kobarid pesniku prižgali lučko.
Na predvečer  170. obletnice rojstva pesnika Simona Gregorčiča, po katerem nosi naša šola ime, smo se letos zopet poklonili spominu tega velikega človeka.  Ker pa se letos z Gregorčičevo obletnico povezuje tudi  100. obletnica začetka prve svetovne vojne, je bila rdeča nit našega recitala Prižgimo lučko pesniku, njegova pesem Soči, z napovedjo  krvavih bregov. Pri spomeniku je nastopilo štirinajst učenk in učencev,  dva instrumentalista glasbene šole Tolmin in pevke iz Drežnice. 


Njegovo občudovanje planinskega sveta in čarobne lepotice Soče se je v večeru prepletalo  s poznejšo slutnjo krvave vojne in vsega gorja, ki ga je prinesla s seboj. Kot zapuščina teh dni so ostala prenekatera pričevanja beguncev, ujetnikov, vojakov; domačinov, ki so svoje strahove, hrepenenja, molitve in slovesa zapisovali v svoje dnevnike, pisma domačim ali zgolj trezna razmišljanja  o nesmislu spopadov. Nekaj teh pričevanj smo vključili  tudi v naš recital. Ljudska in Gregorčičeva peta pesem pa sta program smiselno dopolnili.


S sporočilom, da je bil Gregorčič vedno v  srcih ljudi, da so ga naši dedje prenašali s seboj v zaporniški culi in vojnem nahrbtniku, kot je dejal Saša Vuga, in da so tudi danes mladi sposobni obnoviti zavezo ljubezni in spoštovanja do tega velikega brata in preroka, smo zaključili prijeten večer.

In mu seveda, kot se spodobi, prižgali reko drobcenih svečk.


Mentorici:

Deana Ivančič in Mateja Č. Skočir

Oglejte si tudi