Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
3°C
JUTRI
16°C
1°C
Oceni objavo

Županov nagovor občanom: "V občini Kobarid zaenkrat še ne beležimo okužbe s koronavirusom."

Spoštovane občanke, spoštovani občani,

 

v občini Kobarid zaenkrat še ne beležimo okužbe s koronavirusom, kljub temu pa redno spremljamo in prilagajamo ukrepe skladno s sprejetimi predpisi in odloki. Ukrepi pa bodo učinkoviti le, če jih bomo vsi dosledno upoštevali in izvajali. 

 

Poveljnik Štaba Civilne zaščite občine Kobarid zagotavlja dnevno usklajevanje izvedbenih aktivnosti s člani štaba, ki deluje v operativni sestavi in v omejenem številu. Dnevno me obvešča o vseh izvedenih ukrepih in aktivnostih.

 

Telefonska številka za nujno oskrbo na domu deluje že od sredine meseca marca in vesel sem, da smo mnogim že priskočili na pomoč. V okviru štaba Civilne zaščite Občine Kobarid so organizirali in aktivirali telefonsko številko za psihosocialno pomoč občanom, ki je na voljo vsem, ki potrebujejo podporo pri premagovanju trenutnih izzivov. Pomoč občanom nudijo psihologi.

 

Za lažji dostop  občanom do vseh pomembnih številk smo na enem mestu zbrali vse pomembne telefonske številke in vam jih posredovali na dom v obliki letaka in v tiskanem izvodu Sočasnika. Številke so objavljene tudi na spletni strani Občine Kobarid. 

 

Štab Civilne zaščite zagotavlja ustrezno prisotnost na terenu s strani pripadnikov Civilne zaščite, znatno pomoč pri tem nudi medobčinska uprava  z redarsko službo. Oboji so redno prisotni na terenu in z zadovoljstvom sporočam, da kršitve glede prepovedi zbiranja na javnih mestih niso bile ugotovljene. Na tem področju nadzora zelo dobro sodelujemo tudi s Policijo. 

 

Ob tej priložnosti se vsem občankam in občanom zahvaljujem za upoštevanje sprejetih ukrepov. Danes so stopili v veljavo še strožji ukrepi, ki prepovedujejo prehajanje iz občine v občino. Verjamem, da ste z sprejetimi ukrepi že seznanjeni in jih upoštevate.  

 

Za lažjo preskrbo z živili v teh dneh so poskrbeli tudi trgovci in lokalni ponudniki, ki vam potrebna živila pripeljejo na dom. Seznam ponudnikov je objavljen na spletni strani zavoda Turizem Dolina Soče, www.soca-valley.com/sl/.

 

Prikrajšani niste niti ljubitelji branja. Knjižnica Cirila Kosmača Tolmin je objavila možnost uporabe e-knjig in e-virov. Podrobnosti si preberite na spletni strani občine. 

 

Obratovanje začasnega mejnega prehoda Robič je z odločbo Ministrstva za notranje zadeve - Policije podaljšano, zaenkrat do 6. aprila 2020 (od 5. do 23. ure) in je namenjeno izključno občanom Posoških občin in podjetjem, registriranim v občinah Kobarid, Tolmin in Bovec, ki opravljajo nujno čezmejno gospodarsko dejavnost. Prehod je možen le s posebnim potrdilom matične občine. Poudarjam, da se pri tem ne zanemarja izvajanja ukrepov proti širjenju koronavirusa. 

 

Za varnejše opravljanje nekaterih del, kjer so delavci dnevno v stiku z ljudmi, je Marko Miklavič, ki je tudi podžupan Občine Kobarid, občini podaril 200 zaščitnih mask, ki so že bile razdeljene osebam, ki jih pri opravljanju dela potrebujejo. Dodatne maske v štabu Civilne zaščite še pričakujemo in bodo najprej razdeljene osebam, ki vsakodnevno delajo z ranljivimi skupinami ljudi in nato ostalim, ki jih pri svojem delu potrebujejo.

 

Z ravnateljico šole smo v rednem kontaktu in sproti urejamo varstvo za otroke, ki ga nujno potrebujejo. Sekretarka Rdečega križa Tolmin in koordinatorka Karitasa – župnija Kobarid,  skupaj s prostovoljci pomagata občanom, ki potrebujejo pomoč. 

 

Vse aktualne informacije lahko redno spremljate na spletni strani Občine Kobarid, www.kobarid.si, portalu mojaobčina Kobarid, www.mojaobcina.si/kobarid, na facebook strani Občine Kobarid in preko radijskih valov Primorskega vala. 

 

Za kakršnakoli vprašanja in predloge pa lahko pokličete tudi mene na telefonsko številko 041 781 251.

 

Ob koncu bom ponovil kar sem že mnogokrat. Upoštevajmo sprejete ukrepe in bodimo odgovorni do sebe in drugih.

 

Ostanimo doma in ostanimo zdravi!

 

Marko Matajurc

župan Občine Kobarid 

Oglejte si tudi