Odkar je pred osmimi leti po slovenskih šolah zaživel projekt Tradicionalni slovenski zajtrk, so se z njim seznanili že številni rodovi otrok, z veseljem pa se mu vsako leto pridruži tudi kobariška šola. Prvošolci so letos ponovno ugriznili v kos kruha z maslom in domačim medom, ga poplaknili z lokalnim mlekom in začinili z jabolkom iz domače doline.
Hvalevredna akcija Čebelarske zveze Slovenije, ki opozarja na pomembnost in moč domače prehrane in domačih izdelkov, je v minulih letih zagotovo vplivala tudi na prehrano v šolskih inštitucijah po Sloveniji. Otroci se namreč osnovnega izbora ne branijo, tudi kobariški so tokrat z veliko radostjo zagrizli v debelo namazane rezine kruha, potem ko so pozdravili in v razred pospremili svoje tokratne goste, podžupana Občine Kobarid Marka Miklaviča, direktorico Planike Anko Lipušček. Četudi v 1. a razredu kobariške OŠ niso skrivali, da doma rade volje posežejo po priljubljeni nuteli, so priznali, da tudi med z vso njegovo sladkostjo z veseljem zajamejo.
Nasmejali so se šolskim dogodivščinam, s katerimi je spomin na svoja otroška leta obujal kobariški podžupan, z navdušenjem so sprejeli vabilo direktorice Planike Anke Lipušček, naj pridejo na ogled načina predelave mleka v tovarni v njihovi soseščini, tudi v Volče bi se odpravili, kjer je nasad, iz katerega so tokrat dobili slastna jabolka. Prvošolci zdaj pač najbolj vpijajo znanje in informacije iz okolja, česar se zavedajo tudi v šoli, kar je potrdilo tudi tokratno druženje. Prav nič ni ostalo od zajtrka, vsi so šli z velikim veseljem celo po dodatek, še skorjice kruha so pohrustali, ki pogosto ostanejo kot opomin, da so nekaj le spravili v svoje želodčke.





