Logo MojaObčina.si
DANES
26°C
10°C
JUTRI
22°C
13°C
Oceni objavo

EVROPSKI TEDEN MOBILNOSTI V OBČINI KOBARID

Občina Kobarid se letos pridružuje Evropskemu tednu mobilnosti 2023, ki se bo odvijal med 16. in 22. septembrom, tokrat pod geslom “Varčne poti”.

Program za ETM 2023 v Občini Kobarid je nastal v sodelovanju z Osnovno šolo Simona Gregorčiča Kobarid in z drugimi spodaj naštetimi organizacijami. Skupaj smo se potrudili, da aktualno tematiko približamo vsem našim občankam in občanom ter vsem generacijam skozi pripravljene aktivnosti.

Evropski teden mobilnosti 2023 – Varčne poti

Različne oblike aktivne mobilnosti (na primer hoja ali kolesarjenje), uporaba javnega prevoza kot tudi sopotništvo in souporaba avtomobila pomenijo nižje stroške za posameznika, povzročajo pa tudi manj okoljske škode in prinašajo manj negativnih učinkov na zdravje. Večja uporaba varčnih načinov mobilnosti pomeni tudi številne pozitivne posledice – na primer manjše javnozdravstvene stroške zaradi manjšega števila nesreč in bolezni, več javnega prostora, namenjenega premikanju in druženju, kot tudi bolj zadovoljno skupnost.

Kako potratne so naše poti danes?

Za stroške prevozov je še leta 2000 slovensko gospodinjstvo v povprečju namenilo 16 % proračuna. Do leta 2015 se je ta odstotek povečal na 18,5 %, leta 2018 (najnovejši podatek) pa je narasel že na slabo petino proračuna gospodinjstva (19,6 %). Zanimivo je, da se je medtem odstotek sredstev, ki ga v povprečju namenimo hrani, zmanjšal (s 16,3 na 12 %).

Varčne poti kot sredstvo za boj proti podnebnim spremembam.

Povečevanje obsega človeku, družbi in okolju prijaznih načinov potovanj je eden ključnih korakov na dolgi in zahtevni poti v bolj trajnostno prihodnost. Zato po vsem svetu sprejemajo proaktivne ukrepe za zmanjšanje negativnih vplivov opravljanja dnevnih poti z osebnim avtomobilom in za razvoj alternativ. S tega vidika je postalo zelo pomembno predvsem ozaveščanje ljudi o nujni in hkrati zavestni odločitvi za spremembo potovalnih navad.

Evropska unija načrtuje podnebno nevtralnost do leta 2050. Da bi nam to uspelo, bomo morali – med drugim – tudi popolnoma transformirati področje prometa. Naloga ne bo lahka, saj bomo morali doseči 90-odstotno zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, obenem pa zagotoviti tudi cenovno dostopne rešitve za opravljanje dnevnih poti. Kar lahko kot posamezniki naredimo za podnebje na področju trajnostne mobilnosti je, da v kolikor je možno uporabljamo javni potniški promet, si delimo prevoze, ter da se na krajših razdaljah do pet kilometrov, torej znotraj naselij, poslužujemo aktivne mobilnosti, torej hoje in kolesarjenja.

Program ETM 2023 v Kobaridu:

Petek, 8.9. ob 12.00 na Kobariškem trgu: Dogajanje s sklopu starta 170 km dolgega teka Julian Alps Trail Run (Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid)

Torek, 19.9. ob 19.00 v Zeleni hiši – TIC Kobarid: Podnebna kavarna: Ukrepi učinkovite rabe energije v turističnih nastanitvah in gospodinjstvih (Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, LIFE IP CARE4CLIMATE)

Četrtek, 21.9. ob 9.30 v prostorih Doma upokojencev Kobarid: Delavnica za starejše Ostanimo mobilni - gibajmo se za zdravje (KINEOS Tolmin)

Petek, 22.9. ob 9.00 na Kobariškem trgu: Dan brez avtomobila – delavnica Varno gibanje v prometu (Medobčinska uprava občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči), prikaz delovanja defibrilatorja (Rdeči križ Slovenije), prehrana prihodnosti, Prostofer - prostovoljni šofer (Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid s prostovoljci), prikaz električnih koles (Positive sport)

Petek, 22. 9. ob 17.00 na Kobariškem trgu: Tekaška delavnica Tek in hoja – trajnostni način življenja v sklopu Tekaškega vikenda na Robidiščih (turistična agencija Marsky)

Kot koordinator izvajanja aktivnosti v okviru Evropskega tedna mobilnosti si pridružujemo pravico do morebitne spremembe programa. O teh boste obveščeni preko spletne strani ter FB profila Občine Kobarid.

Pri pripravi in izvedbi programa sodelujejo: Občina Kobarid, Osnovna šola Simona Gregorčiča Kobarid, Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo, projekt LIFE IP CARE4CLIMATE, Medobčinska uprava občin Bovec, Kobarid, Tolmin in Kanal ob Soči, KINEOS Tolmin, Positive sport, Rdeči križ Slovenije, turistična agencija Marsky.

Aktivnosti se izvajajo v okviru projekta LIFE IP CARE4CLIMATE in so financirane s strani Ministrstva za okolje, podnebje in energijo in s sredstvi Sklada za podnebne spremembe.


(vir: kobarid.si)

Oglejte si tudi