Logo MojaObčina.si
DANES
22°C
8°C
JUTRI
26°C
6°C
Oceni objavo

80 let Kobariške republike

Po kapitulaciji Italije 8. septembra 1943 je na zahodni meji nastalo obsežno svobodno ozemlje, ki je obsegalo Posočje vse do Brd, Bovškega do Podbrda, Čedada in Rezije. Sedež svobodnega ozemlja je bil Kobarid, zato je ozemlje dobilo ime Kobariška republika. Celih 52 dni je prebivalstvo živelo svobodno, govorili so lahko svoj materin jezik, v šolah so poučevali v slovenskem jeziku, politične in oblastne funcije so prevzeli odbori OF. Ti so skrbeli za preskrbo prebivalstva in partizanske vojske, izvajanje mobilizacije in skrb za varnost prebivalstva. Ljudska oblast je dosegla vidne uspehe z osvoboditvijo 56 političnih zapornikov iz videmskega zapora. Kobariška republika je kljub dvomesečnemu obstoju potrjevala  slovensko navzočnost na slovenskem zahodu in na narodnostno mešanemu ozemlju oživljala narodno zavest. Kljub velikemu odporu  so odločilni boji z nemškimim silami porekali zadnje dni oktobra 1943 in po petdnevnih bojih je bil zaseden Kobarid.

Na svečani prireditvi v Kulturnem domu S. Gregorčiča v Kobaridu, so se 7. oktobra spomnili teh dogodkov in v kulturnem programu prisotni podoživeli spomin na praznovanje 30 letnice, ki je potekala pred 50 leti in so jo zabeležile kamere RTV Slovenije. Dramska sekcija Gimnazije Tolmin je čitala odlomke spominov takratnih udedležencev iz knjige Zdravbka Likarja, Kobariška republika. Pevci MPZ Justin Kogoja iz D. Trebuše in Bardski oktet so zapeli nekaj borbenih pesmi, beneški pesnici pa sta v beneškem narečju čitali svojo poezijo.

Pisotni praporščaki so dali prireditvi velik pečat in s svojo prisotnostjo spomnili na borbene poti enot, ki so se bojavele na tem področju.

Prisotne sta pozdavila predsednik Združenja borcev za vrednote NOB Bovec, Kobarid, Tolmin Rok Uršič in župan občine Kobarid Marko Matajurc. Slavnostni govornik je bil Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec. V svojem govoru se je spomnil trpljenja prebivalstva tega območja tako v prvi kot drugi svetovni vojni. Poudaril pa je svetlo točko, ki se je pojavila po kapitulaciji Italije in ko je prebivalstvu čeprav za kratek čas, prinesla svobodo z organiziranjem v Kobariški republiki. Takih dogodkov se je potrebno spominjati in jih obujati s ciljem, da mlade generacije spoznajo zgodovino, ki nikoli ni bila lahka in samoumevna.

Na počelje stavbe občine pa je delegacija v spomin na branitelje Kobariške republike položila venec.

tekst: Vojko Hobič

foto: Jože Jeram


(vir: kobarid.si)

Oglejte si tudi