Logo MojaObčina.si

Kobarid

DANES
34°C
19°C
JUTRI
34°C
18°C

Simpozij o staroverstvu in pokristnjanjevanju

SOBOTA, 31. 8. 2019

DOPOLDANSKI SKLOP, 9:45 – 13

Dr. Gregor Lesjak: Pomen staroverstva za primerjalno religiologijo

Dr. Thomas Daffern: Druidstvo in druidske študije v evropskem kontekstu

Mirjana Borenović: Pojem svetosti v staroverstvu

Dr. Katja Hrobat Virloget: Mitski park. Mitska krajina za trajnostni turizem.

Odmor za kosilo

POPOLDANSKI SKLOP, 15-17:30

Marko Hren: Opus Zmaga Šmitka v kontekstu razumevanja duhovnosti v slovenski kulturi

Dr. Mira Omerzel: Veduni in Vidovine – starosvetni slovanski šamani

OKROGLA MIZA

o Zmagu Šmitku in njegovi knjigi Šelest divjine. Moderator Marko Hren s sogovorniki Katjo Hrobat Virloget, Miro Omerzel, Igorjem Kerneljem in Matjažem Anžurjem.

NEDELJA, 1. 9. 2019

v organizaciji Zavoda Energijske poti Tolmin

DOPOLDANSKI SKLOP, 10-12:30

Vilma Purkart: Starosvetni kobariški pust

Jože Munih: Megalitska svetišča

Edi Raspet: Dvojno življenje Tiunščega Frenca

Peter Mignozzi: Zdravljenje z Brtinom

 

POPOLDANSKI SKLOP, 13-17:00 v organizaciji Zavoda Energijske poti Tolmin

Obisk svetišč in delavnice, zbirna točka pred Mrzlim studencem ob 13:00. Pred odhodom nam bo ob Mrzlem studencu zaigral na kabrco ljudski godec Boštjan Podgornik.

 

Prevažali se bomo z lastnimi prevozi. Priporočena je pohodna oprema. Zaključek izletov bo predvidoma od 16 do 17 ure. Zbiramo predhodne prijave na e-naslov: munih.joze@gmail.com  Ogledi in delavnica so brezplačni.

 

Breginjski kot – vodi Edi Raspet – je bogat z zgodbami iz preteklosti. Obiskali bomo mesto sredi pobočja Kobariškega Stola, kjer se je po zgodbi sv. Marjeta skrila v skalo. Nezahtevne hoje je slabo uro in pol. Na povratku sledi obisk prostora Na lesi z dvema megalitskima krogoma.

Velikanove skale – vodi Nika Šimac – so bile nekoč obredno mesto velikanov »Gejdov«. Prečkali bomo Nadižo in se seznanili z zgodbo prostora.

Prvi zaznani krog – vodi Jože Munih – kot energijski je bil krog pod Krnom. Na tem mestu je zaznan energijski sistem z vsemi štirimi elementi (zrak, zemlja, voda, ogenj).

Belinov krog s Tronom – vodi Boštjan Podgornik – so častili že naši predniki. Gornji krog je bil uničen s postavitvijo cerkve sv. Jakoba leta 1570.

Tonovcov grad – vodi Lenka Raspet – je doživel svoj višek v obdobju od 3. do 6. stoletja. Na nekdanjem svetišču so bile zgrajene tri cerkve. V glavni cerkvi je vidno mesto energijskega očiščevanja (krsta), ki se je iz starejših kultur prenesel v krščanske obrede.

Brtini, Trojak, Škud, predmeti za zdravljenje – predstavlja Peter Mignozzi – iz opisa Pavla Medveščka v knjigi Iz nevidne strani neba jih je Peter oživil v življenje.

Všečkaj objavo

Oglejte si tudi