Logo MojaObčina.si
JUTRI
23°C
8°C
PON.
26°C
6°C
Oceni objavo

Zapisnik 2. redne seje Odbora za gospodarstvo

 

Štev. 011-4/2023-11

 

 

Z  A  P  I  S  N  I  K

 

 

2. redne seje odbora za gospodarstvo, ki je bila, dne 23.5.2023 ob 19. uri v sejni sobi Občine Kidričevo.

 

 

Prisotni: člani odbora: Anja Rajher, Žiga Ciglarič,  Anton Drevenšek, Valerija Medved, Mateja Školnik; občinska uprava; Zdenka Frank

 

 

Sejo je vodila predsednica odbora za gospodarstvo gospa Anja Rajher.

 

 

Dnevni red:

 

1.       Pregled in potrditev zapisnika 1. redne seje in 1. dopisne seje odbora

2.       Predlog javnega razpisa za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v letu 2023

3.       Odpiranje in pregled prispelih prijav na Javni razpis za področje turizma v letu 2023

4.       Razno

 

Dnevni red je bil soglasno sprejet.

 

 

Ad. 1

 

Na zapisnik 1. redne seje odbor in 1. dopisne seje odbora za gospodarstvo ni bilo pripomb.

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo potrjuje zapisnik 1. redne seje odbora za gospodarstvo in 1. dopisne seje odbora za gospodarstvo.

 

Sklep je bil soglasno sprejet.

 

 

Ad. 2

 

Odbor za gospodarstvo je obravnaval osnutek Javnega razpisa za dodeljevanje pomoči za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v občini Kidričevo za leto 2023.

 

Odbor za gospodarstvo se je odločil, da se v letu 2023 ne razpiše sofinanciranje usposabljanja in izobraževanja podjetnikov in zaposlenih v podjetjih, ampak bo odbor izobraževanje organiziral sam.

Odbor je prav tako odločil, da bo odpiranje prispelih prijav  na javni razpis 4.9.2023, predvidoma ob 19. uri.

 

Gospod Žiga Ciglarič je predlagal, da se besedila javnega razpisa dopolni v smislu, da bi imeli prednost pri dodeljevanju sredstev mladi obrtniki in podjetniki, starih do 30 let.

 

Zdenka Frank je povedala, da takšna dopolnila v samem javnem razpisu niso mogoča, saj so v Pravilniku določeni pogoji, kdo so upravičenci za dodelitev sredstev in takšna dikcija presega določila pravilnika, ki je pravna  podlaga za javni razpis.

Zraven tega se letos zaključuje obdobje dodeljevanja pomoči po sistemu de minims. V naslednjem obdobju bo potrebno sprejeti nov pravilnik, kjer se pa bodo na novo oblikovali upravičenci in pogoji za sofinanciranje, upoštevajoč zakonske podlage. Kaj točno bo prinesla nova perspektiva, pa se še ne ve.

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo sprejme, da se objavi Javni razpis za dodeljevanje pomoči za pospeševanje razvoja malega gospodarstva v Občini Kidričevo za leto 2023 s tem, da se iz osnutka izvzame sofinanciranje usposabljanja in izobraževanja podjetnikov in zaposlenih v podjetjih ter dodat, da bo odpiranje prispelih prijav 4.9.2023.

 

Sklep je bil soglasno sprejet.

 

Ad. 3

 

Odbor za gospodarstvo se je v uvodu seznanil, da je na Javni razpis za sofinanciranje delovanja, programov in prireditev na področju turizma v Občini Kidričevo v letu 2023, prispelo 7 prijav. Vse prijave so bile podane pravočasno.

 

Odbor za gospodarstvo je nato pričel z odpiranje in pregledovanjem prispelih prijav na javni razpis po vrstnem redu prispetja.

 

Gospa Mateja Školnik se je iz obravnava vloge izločila, saj je predsednica društva.

 

1. Kulturno društvo Lovrenc na Dr. polju, je podalo vlogo  na razpis za sofinanciranje ostalih prireditev. Odbor ugotavlja, da je vlogo podala upravičena oseba.  Izvedli so prireditev »pokop pusta«. Iz poročila o izvedbi prireditve in finančnega poročila izhaja, da je bil strošek prireditve 211,66 eur, od občine pa pričakujejo sofinanciranje v višini 161,66 eur.

Pri pregledu vloge je odbor ugotovil, da mora prijavitelj vlogo dopolniti z dokazilom o plačilu računa.

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo sprejme, da se Kulturnemu društvu Lovrenc na Dr. polju dodelijo sredstva v višini 161,60 eur za izvedbo prireditve »pokop pusta«, po predložitvi dokazila o plačilu računa.

 

Sklep je bil soglasno sprejet. Glasovali so 4 člani.

 

2. Etnografsko društvo Kurenti vetrovniki Kidričevo je podalo vlogo na javni razpis za sofinanciranje ostalih prireditev. Odbor ugotavlja, da je vlogo podala upravičena osebe. Prijavitelj je prijavil izvedbo prireditve »11. kurentov tek«. Iz finančnega poročila izhaja, da znašajo stroški prireditve 719,54 eur. Odbor ugotavlja, da vloga ni popolna, saj prijavitelj ni predložil dokazil o plačilu računov. Odbor predlaga, da se jim dodelijo sredstva v višini 500,00 eur.

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo sprejme, da se Etnografskemu društvu Kurenti Vetrovniki Kidričevo, dodelijo sredstva v višini 500,00 eur za izvedbo prireditve »11 kurentov tek«, po predložitvi dokazil o plačilu računov.

 

Sklep je bil soglasno sprejet.

 

3. Zveza kulturnih društev Občine Kidričevo je podala vlogo za sofinanciranje ostalih prireditev in sicer je izvedla prireditev »spuščanje gregorčkov«. Odbor ugotavlja, da je vloga popolna in da jo je podala upravičena oseba. Iz finančnega poročila izhaja, da znašajo stroški prireditev 414,08 eur, zveza pa bo pokrila stroške malice za gasilce, ki so sodelovali na prireditvi.

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo sprejme, da se Zvezi kulturnih društev občine Kidričevo dodelijo sredstva v višini 414,00 eur za izvedbo prireditve »spuščanje gregorčkov«.

 

Sklep je bil soglasno sprejet.  

 

Gospod Žiga Ciglarič se je pri obravnavali vloge Prosvetnega društva Cirkovce izločil, saj je predsednik tega društva.

 

 

4. Prosvetno društvo Cirkovce, je podalo vlogo za sofinanciranje Cirkovškega fašenka. Odbor za gospodarstvo ugotavlja, da je vlogo podala upravičena osebe, ter da je vloga popolna. Iz finančnega poročila je razvidno, da znašajo stroški prireditve 5.769,80 eur. V samem javnem razpisu je bilo za to prireditev razpisanih 1.800,00 eur.

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo sprejme, da se Prosvetnemu društvu Cirkovce dodelijo sredstva v višini 1.800,00 eur za izvedbo prireditve Cirkovški fašenk.

 

Sklep je bil soglasno sprejet. Glasovali so 4 člani odbora.

 

 

5. Moto klub Šumari, so podali vlogo za sofinanciranje ostalih prireditev in sicer bodo 1. in 2.9.2023 izvedli 3. moto zbor v Lovrencu na Dr. polju. Odbor ugotavlja, da je vlogo podala upravičena oseba. Iz predloga finančne konstrukcije je razvidno, da bodo predvideni stroški prireditve znašali 4.450,00 eur.

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo sprejme, da se vlogi Moto kluba Šimari za izvedbo prireditve »3. moto zbor MK Šumari, ugodi. Višina sredstev se določi po prejemu poročilo o izvedbi prireditve z dokazili o upravičenih stroškov iz javnega razpisa, vendar največ do višini 500,00 eur.

 

Sklep je bil soglasno sprejet

 

 

6. Turistično društvo Občine Kidričevo je podalo vlogo na javni razpis, in sicer za

 

- sofinanciranje rednega delovanja turističnih in podobnih društev

- Žegnanje konj v Župečji vasi

- Zahvala polju v Starošincah

- ostale prireditve

a. okrasitev vaških središč

b.  prižig lučk pri Starošincah pri Muzeju podeželja.

 

Odbor za gospodarstvo ugotavlja, da je vloga popolna. Glede na to, da prijavitelj še ni podal poročil o izvedbi prireditev, saj se bodo le te še izvajale, je bil sprejet

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo sprejme, da se

1. Turističnemu društvu občine Kidričevo dodelijo sredstva v višini 300,00 eur za sofinanciranje rednega delovanja turističnih in podobnih društev.

2. Turističnemu društvu občine Kidričevo se sofinancirajo prireditve;

 

- »26. žegnanje konj v Župečji vasi«.  Višina sofinanciranja se določi s posebnim sklepom po prejemu poročila, o izvedbi prireditve in stroških, vendar največ v višini 1.000,00 evrov.

 

- »zahvala polju«. Višina sofinanciranje s določi se posebnim sklepom po prejemu poročila, z dokazili o stroških, o izvedbi prireditve, vendar največ v višini 1.800,00 evrov.

 

- »okrasitev vaških središč«. Višina sofinanciranje se določi s posebnim sklepom po prejemu poročila z dokazili o stroških, o izvedbi prireditve, vendar največ v višini  do 500,00 evrov.

 

- »prižig lučk pri Zbirni podeželja v Starošincah«. Višina sofinanciranje se določi s posebnim sklepom po prejemu poročila z dokazili o stroških, o izvedbi prireditve, vendar največ v višini  do 500,00

Sklep je bil soglasno sprejet.

 

 

7.  Zgodovinsko društvo Kidričevo je podalo vlogo na javni razpis in sicer za sofinanciranje rednega delovanja turističnih in podobnih društev. Odbor za gospodarstvo ugotavlja, da je vlogo podala upravičena oseba, ter da vloga ni popolna.

 

Pri pregledu vloge odbor ugotavlja:

Zgodovinsko društvo Kidričevo je k prijavi na javni razpis priložilo fotokopije računov št. 1, z datumom 14.2., št. 2/22, z datumom 14.2., št. 4/22, z datumom 13.4 in št. 5/22, z datumom 21.4., kot vrsta blaga oziroma storitev je navedena članarina. Pri vseh računih pa ni razvidno, komu so bili ti računi izdani, torej, kdo so člani društva, prav tako pa izdani račun ne dokazuje, da je bila članarina tudi poravnana. S tem pa tudi ne razkriva kdo so člani društva.

 

Zgodovinsko društvo je podalo tudi finančno poročilo za leto 2022, katero ni podpisano s strani predsednika, prav tako ni žigosano. Iz poročila izhaja, da je imelo Zgodovinsko društvo v letu 2022 odhodkov v višini 375,20 eur.

 

Zgodovinsko društvo je priložili še program dela za leto 2023, vendar iz programa dela ni razvidno, datum sprejema programa dela na občnem zboru društva.

 

Odbor za gospodarstvo je vpogledal v javno dostopne podatke AJPES, in sicer Letno poročilo za leto 2022, bilanco stanja na dan 31.12.2022, podatki iz izkaza poslovnega izida za obdobje 1.1. do 31.12.2022. Iz poročil izhaja, da Zgodovinsko društvo Kidričevo v letu 2022 ni imelo prihodka iz članarin, prav tako ni imelo nobenih drugih prihodkov. Prav tako se ne ujemajo prikazani odhodki s finančnim poročilo za leto 2022, ki je priloga prijavi na javni razpis.

 

Odbor za gospodarstvo ugotavlja, da je prijava na javni razpis zavajujoča. Prijavitelj Zgodovinsko društvo Kidričevo je vedelo, da priložene listine k javnemu razpisu niso verodostojne.

Odbor za gospodarstvo zato predlaga, da se vloga zavrne.

 

SKLEP: Odbor za gospodarstvo sprejme, da se vloga Zgodovinskega društva Kidričevo, Kidričevo, Kajuhova ul. 10, 2325 Kidričevo, za sofinanciranje delovanja, programov in prireditev na področju turizma v Občini Kidričevo za leto 2023,  z a v r n e.

 

Sklep je bil soglasno sprejet.

 

 

 

Ad. 4

 

Odbor za gospodarstvo se je seznanil, s prijavami na strokovno ekskurzijo obrtnikov in podjetnikov občine Kidričevo. Strokovne ekskurzije obrtnikov in podjetnikov se bo udeležili 58 udeležencev, 8 prijavljenih  pa je na čakalnem seznamu.  

 

 

Gospod Anton Drevenšek je vprašal glede sofinanciranje farnega žegnanja v Mihovcah.

 

Gospa Anja Rajher je povedala, da se farna žegnanja iz sredstev gospodarstva ali turizma ne morejo sofinancirati.

 

 

 

Seja je bila zaključena ob 20,50  uri.

 

 

 

Zdenka Frank;                                                                                                  Anja Rajher;

 

zapisnik sestavila                                                                                            predsednica

                                                                                                                              odbora za gospodarstvo

 

 

 

Oglejte si tudi