Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

V slovo Hildi Rojs

Leta 1998 je DPD Svoboda Kidričevo dopolnila zlati jubilej. Počastili smo ga s prenovljeno, moderno opremljeno knjižnico.

Prav iz ljubezni do knjige, do svoje spremljevalke že od malih nog, do prijateljice, je bila gospa Hilda – po nekaj letih kulturnega mrtvila – pobudnica za oživitev društvene knjižnice v Kidričevem. Z veliko mero posluha za pisano besedo nas je usmerjala, nas spodbujala, se trudila za našo knjižnico.

Ob 60-letnici društva je zapisala: »Brala sem vse brez izjeme. Najmanj sem brala poezijo in še danes je tako. Seveda obstajajo tudi izjeme med poeti. Prav tako nisem nikoli imela najljubše/ga pisateljice/a. Nekdo mi je bil bolj pri srcu, nekdo manj. V nekem obdobju sem brala samo tuje pisatelje, sedaj pa vedno več berem domače in nekateri so mi zelo všeč. Žal mi je, da si nisem pisala, koliko knjig sem prebrala, sigurno bi bila pozitivno presenečena.«

Gospa Hilda je bila zelo kritična do vseh tistih, ki naj bi skrbeli za nas, občane, in jih je pozvala k premisleku, da je tudi po tej plati potrebno kaj storiti. Saj kot pravi: »Za literaturo, pri kateri si spočiješ srce in dušo, vsaj pri tistih, ki bi morali skrbeti, ni posluha.« Med rednimi obiski naše knjižnice je večkrat potožila, da nima česa izbirati in brati, saj je že vse knjige prebrala vsaj dvakrat. Pa je brskala in še vedno nekaj zase izbrskala.

Hvaležni za vse, kar je naredila za društvo, in kot strastni bralki smo ji podelili naslov »ČASTNA ČLANICA«. Žal ga ni dolgo uživala. Po 20 letih (za katera je zaslužna prav ona) aktivnega delovanja društva in knjižnice smo se morali posloviti od naše gospe Hilde.

Spominjali se je bomo kot modre in preudarne gospe! Ohranili bomo spoštljiv spomin nanjo. Hvala, gospa Hilda!

Kidričevo, 20. 3. 2017

Majda K. Vodušek,

predsednica DPD Svoboda Kidričevo

Oglejte si tudi