Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
11°C
JUTRI
14°C
2°C
Oceni objavo

21. blagoslov konjev v Župečji vasi

Na prelepo nedeljo, pred dnevom zavetnika živali (sv. Jurija), smo v Župečji vasi organizirali že 21. blagoslov konjev. Požrtvovalni Župečani vsako leto stopimo skupaj in pripravimo idilično vaško središče pred cerkvijo sv. Antona v zbirališče vpreg in konjenikov. Letos se je zbralo točno 50 konjev, od tega je bilo 16 jahačev. Med vpregami je bilo največ dvovpreg, in sicer kar 13. Štirje konjeniki so prišli z enovpregami, Mitja Medved iz Mihovc pa je prišel kar s štirivprego.

Zbirališče je bilo kot že vrsto let na ovinku. Potem so konjeniki v sprevodu zaokrožili po vasi in se zbrali v središču vasi, kjer je bil pripravljen ograjen prostor za vprege in jezdece. V kulturnem programu so se predstavili domači harmonikaši Primoža Zvira. Potem so lastno pesem o Župečji vasi zapeli domači ljudski pevci. Predstavili so se nam tudi Fantje treh vasi in gostje, člani Kulturnega prosvetnega društva Staneta Petroviča iz Hajdine. Sledil je blagoslov konjev, ki ga je opravil domači župnik gospod Karel Pavlič. Spodbudne besede in pohvale nam je izrekel tudi župan občine Kidričevo gospod Anton Leskovar. Na koncu je sledila pogostitev s strani Župečanov in tekmovanje v metanju podkve v vrečo. V tem tekmovanju je letos slavil Andrej Voga iz Šikol.

Hvala vsem konjenikom, ki so prišli na blagoslov, in vsem obiskovalcem. Župečani se bomo v sodelovanju s TD občine Kidričevo in številnimi donatorji potrudili, da se drugo leto spet srečamo na 22. blagoslovu konjev.

Oglejte si tudi