Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

17. ocenjevanje podeželskih dobrot

V nedeljo, 18. marca 2018, je v Lovrencu na Dravskem polju potekala zaključna prireditev, ki jo je organiziralo Turistično društvo občine Kidričevo v sodelovanju z Občino Kidričevo. Na prireditvi so se razglasili najboljši vzorci brajdovščine, mesnih izdelkov, pekovskih ter slaščičarskih izdelkov in bučnega olja.

Kljub zelo slabi letini in spomladanski pozebi je tričlanska komisija ocenila kar 18 vzorcev brajdovščine, od tega je bilo 13 vzorcev kvintona, 4 vzorci gemaja in poseben vzorec penine iz jurke. V kategoriji kvintona je slavila Stanka Ivančič iz Lovrenca na Dravskem polju 48. Najboljši gemaj pa je tudi letos pridelal in donegoval Branko Sitar iz Kungote pri Ptuju 158. Zelo dobro je bila ocenjena tudi penina iz jurke, ki so jo pridelali v Vinogradništvu Cvitanič iz Zamušanov.

V ocenjevanje mesnih izdelkov je bilo prinesenih kar 22 vzorcev. Ocenjevalna komisija je imela kar zahtevno delo, da je izbrala tiste najkakovostnejše. Najboljšo suho salamo sta po mnenju strokovne komisije prinesla v ocenjevanje Stanko Medved iz Lovrenca 16 in Anton Bauman iz Dragonje vasi 27. Najboljšo suho klobaso je izdelal Martin Šestanj iz Stražgonjce 18. Aleš Lah iz Pongrc 28c je izdelal najboljšo domačo kranjsko klobaso in najboljšo tirolsko salamo. Peter Čelofiga iz Spodnjih Jablan 41 pa je izdelal najboljše meso iz tunke, špehovko in kmečko šunkarico.

Letos je bilo nenavadno veliko vzorcev kruha, kar devet različnih. Najboljšega sta spekla Silva Mesarič iz Lovrenca na Dravskem polju 121 in Jurij Jurtela iz Zgornjih Jablan 40a. Med 11 vzorci različnih keksov, pletenic, drobnega peciva in orehove potice sta izstopali praznična pletenica in drobno pecivo, ki ju je spekla Ana Teskač iz Zgornjih Jablan 5. Njeni izdelki so izredno lepi in okusni, vredni vsakega grižljaja.

Najmanj vzorcev je prispelo v kategoriji domačega bučnega olja, in sicer samo 7. Najbolje je bilo ocenjeno bučno olje Maje Lamberger Khatib iz Mihovc 4.

V prijetnem kulturnem programu so vsi sodelujoči prejeli priznanja in simbolične nagrade za najbolje ocenjene izdelke. Posebej moramo izpostaviti sodelovanje s turističnim društvom iz Podlehnika, ki je sodelovalo v kulturnem programu in hkrati so prinesli kar nekaj vzorcev v ocenjevanje.

Oglejte si tudi