Otroci so imeli za zajtrk na praznično pogrnjenih mizah različne vrste domačega kruha (pirin, s semeni, rženi), domači med, maslo, mleko in jabolka, kar so osnovne sestavine tradicionalnega slovenskega zajtrka.
V sklopu projekta otrokom predstavimo pomen zdrave prehrane ter jim približamo domačo, lokalno pridelano hrano. V okviru tega je v vrtcu skozi cel teden potekalo več dejavnosti; predstavitev čebel in njihovega nenadomestljivega pomena, medu, izdelovanje čebel, satja, panjskih končnic. Otroci najstarejše skupine so mlajšim otrokom odigrali lutkovno predstavo z naslovom Čudežna skleda medu. Poslušali so pripovedovanje zgodbe Štručka, ki jo je s pomočjo kamišibaja pripovedovala vzgojiteljica Vesna. Tokrat je bila pozornost v okviru Tradicionalnega slovenskega zajtrka namenjena temam o kruhu, žitu, sestavinah in pripravi kruha. Pogovarjali smo se tudi o tem, kakšen je bil nekoč odnos do kruha in kako so ga pripravljali. Na to temo so otroci poslušali pripovedko Bogata in uboga sestra iz ljudske zbirke Babica pripoveduje.
Tudi v prihodnje si bomo prizadevali, da otrokom približamo zdrave prehranjevalne navade in jih spodbujali k pozitivnemu odnosu do lokalno pridelane hrane.
Vzgojiteljica Mateja Furman




