Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Mini Borci OŠ Kidričevo uspešni na državnem tekmovanju iz cheerleadinga

V Kidričevem imajo že peto leto zapored treninge cheerleadinga tudi Mini Borci OŠ Kidričevo. Letos so na državnem prvenstvu šolskih skupin Slovenije, ki je potekalo 13. 4. 2019 v Ljubljani, dosegli odlično 3. mesto.
V ekipi  je tekmovalo 11 deklet iz OŠ Kidričevo, ki so prikazala zelo dobro in atraktivno koreografijo. Ta jim je na koncu prinesla 3. mesto v državi med šolskimi ekipami. Trenerji in tekmovalci se zahvaljujejo ravnateljici Alenki Kutnjak za vso podporo. 

Kaj sploh je cheerleading?

Cheerleading je kombinacija akrobatike, dvigovanja in povezovanja oseb v piramide, skokov, navijanja in plesa. Treningi vključujejo vaje za raztezanje in krepitev mišic, osnove gimnastike, vaje za pravilno izvajanje skokov, osnove tehnike dvigovanja, ples in navijanje ter vaje za usklajenost ekipe. Pri tem se spodbuja telesni razvoj (kondicija, motorika, moč, koordinacija, orientacija, preciznost, eksplozivnost). Zadovolji se potreba po igri in gibanju, zelo pomembno pa je sodelovanje v ekipi (spoštovanje in prijateljstvo do ostalih članov), zato je velik poudarek tudi na vajah zaupanja in zagotavljanja varnosti. Namen je, da se otrokom ponudi atraktiven in zanimiv šport, kjer se bodo naučili organiziranosti, zdrave tekmovalnosti, športnega duha, sodelovanja, hkrati pa krepili svoje telo in višali raven svojih gibalnih sposobnosti. Cilj pri cheerleadingu je naučiti otroke pravilnih osnovnih in nadaljevalnih elementov in tehnik cheerleadinga, osnov gibanja, zavedanja prostora, formacij in menjav, pri čemer je pomembna usklajenost ekipe, ter pripraviti otroke na sproščeno nastopanje pred občinstvom.

Zaradi svoje dinamičnosti in sodelovanja posameznika v skupini je ta športna zvrst primerna za pozitiven razvoj otrok in mladine, hkrati pa prispeva k bolj kakovostnemu preživljanju prostega časa. V skupini ima vsak posameznik svoje naloge in zadolžitve, ki so primerne njegovim sposobnostim in izkušnjam, zato lahko v isti ekipi sodelujejo tako novinci, kot tisti, ki trenirajo že dlje časa.

Treningi cheerleadinga potekajo enkrat tedensko po eno uro (60 min) v telovadnici OŠ Kidričevo in so namenjeni vsem učenkam in učencem od 1. do 9. razreda osnovne šole. Mini Borci iz Kidričevega nastopajo na lokalnih šolskih, športnih in ostalih prireditvah. Več informacij najdete na www.borci.si.


Matej Trilar,

predsednik ŠD Ares

Oglejte si tudi