Logo MojaObčina.si
DANES
9°C
4°C
JUTRI
16°C
-0°C
Oceni objavo

Dovolj moči za medaljo in gasilski špalir

Na Danskem, v mestu Thisted, je od 11. do 19. marca potekalo Evropsko prvenstvo v klasičnem powerliftingu (ECPC) pod okriljem zveze IPF (International Powerlifting Federation). Tekmovanja se je udeležila tudi slovenska reprezentanca z 12 tekmovalci. Slovenijo je med njimi zastopala tudi naša občanka Katja BABIČ. Prvenstvo je bilo razporejeno cel teden po različnih kategorijah. Zanjo smo močno stiskali pesti v četrtek (16. marca).

 

Katja je nastopila v kategoriji članic do 52 kg kot najmlajša tekmovalka. Na dan tekmovanja je 2 uri pred začetkom potekalo tehtanje, ki ga je Katja uspešno prestala. Vsi smo kar malo nestrpno pričakovali njen nastop, saj smo vedeli, da se v počepu (squat) lahko bori za medaljo. Po prvem uspešnem dvigu 115 kg je sledil drugi, žal neuspešen, s katerim je poskrbela za dodatno živčnost vseh navijačev. Tekma se je stopnjevala, tekmovalke pa so bile z rezultati blizu skupaj. Za srebrno medaljo je bilo treba uspešno dvigniti 127,5 kg. Vsi težki treningi, vztrajnost in samozavest so Katji po uspešnem dvigu prinesli medaljo in trud je bil več kot poplačan. Po počepu je sledil potisk s prsmi (bench press) in mrtvi dvig (dead lift), kjer pa je prav tako presenetila z rezultati, saj je v vseh treh disciplinah podrla osebne in posledično tudi državne rekorde. Skupni seštevek najboljših dvigov v posamezni disciplini je znašal 335 kg in je zadostoval za skupno peto mesto med članicami.

 

Ob dosežku pomembne medalje smo se odločili, da ji pripravimo sprejem. Sklicali smo sestanek, kjer smo se dogovorili, kaj vse bomo pripravili in kdo bo za kaj zadolžen. Povabili smo sosede in prijatelje. Prišel je dan, ko se je Katja vračala v Slovenijo. Vsi smo bili na trnih, saj je v Slovenijo prispela predčasno, tako da smo morali pohiteti z zadnjimi pripravami.

 

Okrog 19. ure je prispela v Kidričevo, kjer jo je pričelo zasledovati gasilsko vozilo. Spremljalo jo je vse do Lovrenca, kjer so jo prehiteli s prižganimi lučmi in sireno. Vožnja je sledila vse do Župečje vasi, kjer je bil pripravljen sprejem z gasilskim špalirjem. Ob prihodu domov smo jo sprejeli z odprtimi rokami. Sledili so govor in voščila. Ob nazdravljanju s penino je zadonel tudi ognjemet. Dogodek smo ovekovečili s skupno fotografijo na gmajni pred gasilskim avtomobilom. Sledila je zabava s pogostitvijo, kjer ni manjkalo hrane, pijače, peciva in torte. Veselili smo se do poznih jutranjih ur ob glasbi muzikantov.

 

Za uspehe na mednarodnih tekmovanjih je treba pokazati ne samo fizično, ampak tudi psihično pripravljenost. K uspehom je veliko pripomogla celotna reprezentanca, v kateri vlada odlično vzdušje in močan ekipni duh. Vsekakor pa bi se v njenem imenu rada zahvalila tudi Občini Kidričevo za finančno pomoč. Zahvala gre med drugim tudi vsem vam, ki ste na kakršenkoli način pomagali pri izpeljavi tega dogodka. Sprejem se nam je vtisnil v spomin in še dolgo ne bo pozabljen. Veseli in ponosni smo, da imamo v Kidričevem občanko, ki je v evropskem merilu dosegla srebrno medaljo.

 

OSEBNI DOSEŽKI:

- počep (squat) – 127,5 kg

- potisk s prsmi (bench press) – 65 kg

- mrtvi dvig (dead lift) – 142,5 kg

 

Anja Babič

Oglejte si tudi