Logo MojaObčina.si
JUTRI
13°C
4°C
NED.
13°C
2°C
Oceni objavo

Praznični odvoz zamaškov

V sklopu prireditev ob občinskem prazniku Mestne občine Ptuj in 1950-letnici prve pisne omembe Poetoviane, zaradi česar je Ptuj najstarejše mesto v Sloveniji, je bil na programu tudi odvoz plastičnih zamaškov za humanitarne namene iz ptujske železniške tovorne postaje. Odvoz so kot običajno izvršili pripadniki Slovenske vojske in to celo z dvema voziloma.
Kot zanimivost naj navedem, da so vojakom tokrat pri nakladanju pomagali ptujski športniki in športnice, ki so v prejšnjih letih prejeli nazive športniki in športnice leta v tem najstarejšem mestu. Zaradi dopustniškega in počitniškega časa je bila udeležba nekoliko manjša kot je organizator prireditve predvideval. Nakladanju se je pridružila tudi ptujska županja, gospa Nuška Gajšek, pa tudi evropski poslanec, gospod Milan Brglez, je zavihal rokave in nam priskočil na pomoč. Odpeljanih je bilo 5.120 kg zamaškov, izkupiček od prodaje pa je namenjen tretješolcu Marku Mlakarju, ki obiskuje Dvojezično osnovno šolo v Lendavi. Tudi on je bil z mamico in mlajšim bratcem prisoten na dogodku. S tem odvozom se je število vseh zbranih kilogramov krepko povečalo in sedaj znaša skupaj 53.926 kg zamaškov, odpeljanih iz Ptuja.


V Občini Kidričevo mi kar uspešno pomagajo zbirati zamaške učenci in učenke osnovne šole pa tudi varovanci otroškega vrtca. V trgovini Mercator in Jager sta postavljeni kartonski škatli, ki vsak dan vljudno vabita in obveščata obiskovalce teh dveh trgovin, da lahko v njiju odložijo plastične zamaške. Prav tako je možno oddati zamaške na ekoloških otokih, kjer so na mrežastih kesonih, ki so predvideni za odlaganje odpadne embalaže, nastavljene posode z napisom »plastični zamaški«. Te posode praznim dvakrat na mesec. Občasno me pokliče tudi kar nekaj posameznikov, da prevzamem zbrane zamaške. V delovnem kolektivu Talum je ga. Aleksandra Jelušič samoiniciativno organizirala zbiranje zamaškov na dveh zbirnih mestih, kamor lahko zaposleni prinesejo zamaške. Želim in upam, da se tej humanitarni akciji pridruži še kdo, da bomo tako skupaj pomagali pomoči potrebnim. 


V zadnjem času je bilo v medijih kar nekaj informacij, da se zamaški ne bodo več zbirali in odkupovali, kar pa ne drži. Z odkupovanjem je prenehala firma MPI, vendar pa zamaške odkupuje podjetje Omaplast. Cena je sicer nekoliko nižja, vendar akcija teče nemoteno naprej, saj je v Sloveniji še veliko otrok, ki potrebujejo pomoč in jo iz tega vira tudi dobijo.


Ignac Habjanič


 

Oglejte si tudi