Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
25°C
12°C
JUTRI
28°C
12°C
Deli

Medgeneracijsko sodelovanje v centru dnevnih aktivnosti v Kidričevem

Del študijskih obveznosti programa socialne gerontologije, ki je veda o starosti, staranju, zdravstvenih in socialnih težavah posameznika, kot tudi lasten interes je pridobivanje novih znanj in izkušenj na področju aktivnosti, ki potekajo med različnimi generacijami. Družba se vse bolj zaveda ter pripisuje vedno večji pomen temu, da vsak posameznik, ne glede na starost, zdravstveno stanje in socialne razmere, čim kvalitetnejše preživi svoj vsakdan. V Kidričevem je v centru dnevnih aktivnosti to omogočeno od lanskega leta. Aktivni obiskovalci so pod vodstvom gospe Cvetke v tem obdobju bili že zelo aktivni. Ga. Cvetka s svojimi pobudami, idejami, spretnostmi in zamislimi sodeluje pri zbiranju materialov ter obiskovalce centra animira pri delovnem ustvarjanju, s čimer prispeva k dobremu počutju sodelujočih. Področje delovne terapije je v centru zelo razširjeno. Z ustvarjanjem najrazličnejših izdelkov iz materialov, ki nikomur več ne služijo, udeleženci s tem recikliranjem dajo svoj prispevek k ohranjanju narave. Razvijajo in ohranjajo tudi mentalne sposobnosti z različnimi miselnimi igrami. Skrbijo za dobro psihofizično počutje z razgibavanjem in pohodi v naravo. Spoznavajo in izmenjujejo darove narave in jih uporabijo v zdravilne in kulinarične namene. Navezali so že stike in sodelujejo z nekaterimi društvi in ustanovami. Center obiskuje tudi glasbena skupina Vesele polanke, ki pojejo in muzicirajo na stara ljudska glasbila in s tem poskrbijo za prijetno vzdušje na kulturnem in glasbenem področju. Pod strokovnim vodstvom si člani večkrat gredo ogledat zgodovinske in kulturne znamenitosti v okolici.

Tudi veliko osebnih, zdravstvenih in socialnih izkušenj so si že izmenjali, si medsebojno pomagali ter s tem zgradili temelje za zaupanje in nadaljnje skupno delo. V času, ko sem center obiskovala, mi je bil ves potek dela zelo nazorno prikazan. Sodelujoči v centru so zelo zadovoljni, da jim Občina Kidričevo omogoča tovrstno delovanje, in močno upajo, da bo ta center deloval dolgoročno. Zahvaljujejo se tudi vsem donatorjem, ki so jim do sedaj na kakršenkoli način pomagali, ter jih obenem prosijo za nadaljnjo pomoč in sodelovanje.

Uporabniki centra v svojo sredino vabijo tudi ostale občane, ki bi želeli sodelovati in s tem kvalitetno preživeti prosti čas ter pridobiti spoznanje, kako pomembno in prijetno je, ko je človeku mar za človeka.


Članek pripravili obiskovalci dnevnega centra Kidričevo pod vodstvom
gospe Cvetke Brglez in Metke Kouter

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi