Logo MojaObčina.si
JUTRI
22°C
10°C
ČET.
19°C
12°C
Oceni objavo

Ekošola v Vrtcu Kidričevo

V preteklem šolskem letu smo se v Vrtcu Kidričevo pridružili mednarodno uveljavljenemu programu celostne okoljske vzgoje in izobraževanja, imenovanemu Ekošola.

To sodelovanje smo letos še nadgradili. Program spodbuja ozaveščenost o trajnostnem razvoju med otroki. Z njegovo pomočjo ustvarjamo podlage za kasnejši razvoj celostne zavesti o soodvisnosti človeka in narave. Pri tem pa se ne osredotočamo le na skrb za naravno okolje, temveč tudi na negovanje sočutnih medsebojnih odnosov. Odnos do okolja in medsebojni odnosi se namreč stikajo v temeljni vrednoti sprejemanja drugega in drugačnega. Prava priložnost za utrjevanje teh vrednot je skupen izlet v naravo, pri katerem pozornost zavestno usmerjamo v spodbujanje razumevanja in empatije.

V našem vrtcu radi izkoristimo bližino gozda. Ta je vse leto predmet občudovanja, raziskovanja, sprostitve in učenja. V njem v vseh letnih časih krepimo zdravje in širimo dobro voljo, seznanjamo se z gozdnim bontonom, srečujemo živali, proučujemo rastline, se igramo z naravnimi materiali, tekamo in telovadimo … Zanima nas zlasti biotska raznovrstnost, ki na posreden način krepi tudi zavest o raznovrstnosti življenja nasploh – tudi družbenega. S pomočjo različnih iger skušamo otrokom prikazati pomen vzajemne povezanosti različnih organizmov v naravi, prav tako pa tudi človekovo odvisnost od nje. Otroci na intuitiven način pridobivajo občutek za trajnostno sobivanje.

Ena od iger, ki je otroke še posebej navdušila, je bila izdelava igralnih rekvizitov o življenjskem okolju, prehrani, gibanju in sledeh gozdnih prebivalcev. Všeč jim je bila predvsem zaradi aktivne vloge, ki so jo imeli v vseh fazah igre. Prav to pa je tudi način, s katerim se znanja – tudi okoljska – učinkovito utrjujejo.

Vzgojiteljica Maja Kovač

Oglejte si tudi