Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Obisk na gradu

Zjutraj, 5. 10. 2017, sem odšla v šolo, si sezula čevlje in obula copate. Nato smo malo počakali, da je prišel avtobus, in se odpravili na Ptujski grad. Tam smo dobili malico. Vsak je pojedel sirovo štručko in sadje. Nato nas je gospa odpeljala v grad. Tam smo videli slike, stole, mize, omare in še več. Odpeljala nas je v sobo z orožjem. Tam so bile čelade, meči, puške … Pot smo nadaljevali v sobo z glasbili. Tam je bila tamburica, harfa, violina, viola, violončelo, kontrabas, trobenta, rog, tuba in še kaj bi se našlo. Odšli smo iz gradu. Zunaj nas je čakala druga gospa. Odpeljala nas je v sobo, kjer so bili stoli. Pokazala nam je še nekaj glasbil, na katera smo lahko tudi zaigrali. Nato smo si sami izdelali bobne. Najprej nam je gospa pokazala, kako se izdela boben, in nam ga pomagala narediti. Ko smo jih izdelali, smo odšli in se poslovili. Usedli smo se na klopce in počakali avtobus. Nato je prišel in odpeljal nas je nazaj v šolo. Tam nas je že čakalo kosilo. Sezuli smo se in odšli jest. Ko smo se najedli, je bilo podaljšano bivanje. Nazadnje smo se poslovili od učiteljice in odšli domov.

Mia Turk, 4. c

Lovrenc na Dr. polju

Mentorica: Andreja Emeršič

Obisk na gradu

Ko sem zjutraj, 5. 10. 2017, prišel v šolo, smo se z malim avtobusom odpeljali na Ptuj. Ko smo prispeli, smo odšli preko peš mosta. Na gradu smo dobili malico. Jedli smo sirovo štručko in sadje (jabolko ali banano). Ko smo vsi pojedli malico, smo odšli višje, kjer smo spoznali našo vodičko. Ta nas je vodila skozi velika vrata, ki so nas vodila do prvega nadstropja. Postavila nam je nekaj vprašanj in povedala, da v gradu niso živeli kralji in kraljice, temveč grofi in grofice. Pokazala nam je staro peč in povedala, da jih je na gradu veliko. Odšli smo v prvi prostor, in to je grajska jedilnica. Slišali smo nekaj stvari o grajski jedilnici. Ogledali smo si veliko drugih sob. Ena od sob je imela strop in na vsakem od štirih kotov stropa je bil vzorec štirih letnih časov. Ogenj je predstavljal zimo, grozdje jesen, pšenica pomlad in cvetje poletje. Nato smo odšli v sobe z glasbili. Videli smo veliko glasbil. Videli smo glasbila s tipkami, brenkala, godala in pihala. Povedala nam je, da imajo preko dvesto glasbil. Nato smo odšli še v sobo za orožje in viteško opremo. Tam smo lahko poskusili dvigniti meč oziroma ponaredek enega izmed mečev. Bil je zelo težek. Vsa oprema in meči so bili zastekljeni. Nato smo odšli še v zadnjo sobo. To je bila soba s starimi pustnimi maskami. Videli smo veliko različnih mask. Največ je bilo pernatih in rogatih kurentov. Nato je vodička pozvonila s kurentovimi zvonci in vsi smo se prestrašili. Kasneje smo dobili novo vodičko. Predstavila se je in nam povedala, kaj bomo delali. Odšli smo v prostor, v katerem je bila miza in na mizi veliko ljudskih glasbil. Povedala nam je nekaj o njih in nam pokazala, kako se nanje igra. Tudi mi smo lahko poskusili igrati. Nato smo odšli izdelat svoj bobenček. S tem se je naš naravoslovni dan zaključil. Prišel je spet mali avtobus in nas odpeljal nazaj v Lovrenc v šolo. Tam je sledilo kosilo in podaljšano bivanje.

Teo Bauman, 4. c

Lovrenc na Dr. polju

Mentorica: Andreja Emeršič

Obisk na gradu

 

Najprej smo pojedli malico oz. banano, jabolko in sirovo štručko. Nato smo malo počakali, da je prišla vodnica. Ko je prišla, nas je popeljala v muzej. Najprej smo si ogledali staro peč, nato pa še jedilnico, igralno sobo s tremi igralnimi mizami in sobo za predstave s klavirjem. Dve dekleti, ki obiskujeta glasbeno šolo, sta lahko igrali nanj. Videli smo še pisalno sobo, kjer so bili na stenah jesenski, poletni, pomladni in zimski motivi. V naslednji sobani smo nad glavo videli zmajevko z neprižganimi svečkami in sliko, ki prikazuje oblačila grofovskih otrok. Zatem smo bili v sobi, kjer smo videli njihove okrasne krožnike in živalske slike. Videli smo tudi sobo z različnimi klavirji. Ko smo vse pogledali, smo po stopnicah odšli v staro orožarno. Tam je bilo veliko različnega orožja z vseh koncev sveta. Ko smo si vse pogledali, so nam pokazali kopijo meča, ki smo ga lahko dvignili. Ko smo vsi poskusili, smo nadaljevali pot do glasbene sobe. Tam smo videli pihala, trobila ter brenkala in še veliko več. Zadnja soba nas je popeljala v maškare. Nazadnje smo še imeli delavnice, kjer smo poskusili igrati na stara glasbila in si sami izdelali boben. Vsem nam je uspelo.

Marijana Topolovec, 4. c

Lovrenc na Dr. polju

Mentorica: Andreja Emeršič

Oglejte si tudi