Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

Punčka iz cunj z dnevnikom

V skupini Sove iz Vrtca Kidričevo smo se odločili, da bomo po dolgem času spet obudili projekt Punčka iz cunj z dnevnikom. Z izdelavo punčke, ki smo se je vsi izjemno veselili, smo pričeli že v začetku šolskega leta. Hitro je zaživela in popestrila naše dneve v vrtcu.
Punčka je z nami veliko doživela, saj se trudimo biti čim bolj aktivni. Peljali smo jo na predstavitev gasilcev, na smučarski tečaj, na marsikateri sprehod v gozd, šla pa se je tudi z nami igrat na naše igrišče. Sodelovala je pri različnih igrah, v jutranjem krogu ali pri kakšni drugi dejavnosti in seveda tudi pri praznovanju rojstnih dni. Otroci so z veseljem poskrbeli zanjo in da ne bi bilo prepirov, smo določili vrstni red, da so imeli priložnost skrbeti zanjo prav vsi otroci. Zanjo so poskrbeli kot za vsako drugo deklico v skupini in postala je pomemben del naše skupine. Otroci so o njej veliko razmišljali, prav tako so se velikokrat spomnili nanjo, ko je bilo potrebno kaj narediti ali kam iti. Do nje so stkali prav prijetno vez in ob tem pridobili občutek skrbi za nekoga, ki sam zase ne zmore poskrbeti.

Njen namen pa ni samo kratkočasenje otrok, ampak tudi dobrodelnost. Živimo v času, ko je to še več kot pomembno. Temeljni namen projekta je že ves ta čas zbiranje sredstev za UNICEF-ov program cepljenja otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davica, ošpice, oslovski kašelj, otroška paraliza, tuberkuloza in tetanus). Posameznik punčko posvoji z donacijo v višini 20 evrov, prav toliko, kolikor stane cepljenje enega otroka proti šestim otroškim nalezljivim boleznim. Posameznik punčki tako zagotovi nov dom, otroku v državah v razvoju pa da priložnost za boljše in bolj zdravo življenje. Prav zato je nosilni slogan projekta »Posvoji punčko in reši otroka«.

Ker se to leto projekt izvaja nekoliko drugače in imamo možnost sami poiskati posvojitelja, smo razmišljali v smeri, da bi bili posvojitelji kar vsi skupaj in bi tako skupaj posvojili našo punčko Bino ter UNICEF-u nakazali znesek, ki bi ga zbrali za namen cepljenja otrok v državah v razvoju. V ta namen je bila v naši igralnici nastavljena skrinjica, v katero so lahko starši in otroci odložili prispevek, v kolikor so bili pripravljeni sodelovati. Prav tako smo Bini izdelali  dnevnik, ki so ga otroci opremili z risbicami, fotografijami in svojimi mislimi, ki smo jih zapisale vzgojiteljice. Že v samem začetku zbiranja se je nabralo toliko, da smo se z otroki odpravili na banko in nakazali zbrani znesek, Bina pa je uradno postala naša. Vse do konca šolskega leta pa je staršem in otrokom na voljo dnevnik, ki smo ga zapisali in opremili za Bino.

Z veseljem podajamo informacijo, da smo za cepljenje otrok v državah v razvoju zbrali toliko, da smo lahko pomagali štirim otrokom in pol. Otroci so bili izjemno veseli, da so lahko pomagali nemočnim.

 

Janja Horvat

Oglejte si tudi