Oceni objavo

Prenovljena kapelica Strnišče

Zgrajena je bila leta 2007. Od zamisli do izvedbe je poteklo kar nekaj let. Vsaka malo večja vas je že v preteklosti ob posebni priložnosti poskrbela za postavitev vsaj križa. Tega še v naši vasi ni bilo in se je čutilo, da nekaj manjka. Številne cerkve, cerkvice, kapelice in križi so že stoletja značilne za našo Slovenijo. Če dodamo še kozolce v različnih izvedbah je naša lepa pokrajina nekaj posebnega. Prav ti objekti delajo našo deželo privlačno in zanimivo.

Ob gradnji vaške kapelice v Strnišču pred 17. leti nam je takoj priskočila na pomoč Občina Kidričevo. Večina denarja smo zbrali vaščani. Opravili smo tudi večina potrebnih delovnih ur. Veliko  vaščanov je sodelovalo pri gradnji. Kapelica je spominskega značaja. Idejno skico je narisal Vladimir Forbici. Posvečena je v prvi vrsti romarjem na Ptujsko goro.

Desetletja so z vlakom prihajali na železniško postajo , od tam pa peš na Ptujsko goro. Romarji so bili iz Maribora in okolice, največ pa jih je bilo iz smeri Murska sobota. To so bili posebni vlaki samo za romarje. Po napredku in razvoju prevoznih sredstev so se romarji na Ptujsko goro preusmerili na prevoze z avtobusi, avtomobili in na druga prevozna sredstva.

Romarjem v spomin simbolizira slika cerkve na Ptujski gori, narisana na severni strani- proti železniški postaji.

Druga posvečenost je v spomin vaškim mizarjem. Tako majhna vas je v svoji zgodovini imela kar 13 mizarjev, oziroma tesarjev. Najstarejši med njimi je bil mizar Kacjan, ki je v prejšnjem stoletju delal izdelke tudi za Dunajski dvor. Spomin na mizarje ponazarja slika Svetega Jožefa- delavca na severovzhodni strani.

Tretji spomin je varstvo narave. Vas Strnišče je bila desetletja izpostavljena škodljivim vplivom bivše TGA, saj smo bili najbolj blizu odlagališč rdečega blata iz proizvodnje glinice, ter pepela, ostankov kidričevskega dimnika. Spomin na varstvo okolja ponazarja slika Svetega Asiškega iz mesta Asisi-zavetnika živali, okolja in ljudi na jugovzhodni strani.

Vse tri slike je narisal gospod Milan Maučec iz vasi Gorica pri Puconcih.

Sedaj je isti avtor prenovil celotno kapelico. Prepleskal zunanjost in notranjost, saniral vlago v notranjosti, prelakiral lep lesen strop in obnovil vse tri njegove slike. Sedaj se nam zdijo še lepše kot prve.

Za notranji izgled kapelice že vseh 17 let zelo vestno skrbi gospa Marija Topolovec, za kar si zasluži posebno pohvalo.

Za obnovitev vaške kapelice se ponovno zahvaljujemo Občini Kidričevo za vso finančno podporo. Posebna zahvala pa velja našemu predsedniku krajevnega odbora  Marku Juršič, ki je poskrbel, da je obnova kapelice stekla, pa še za vse druge aktivnosti v nadaljevanju.

Lepo in zanimivo bi bilo, ko bi še kdaj romarji z zgodovinskim vlakom prispeli do naše železniške postaje in peš obiskali sedaj baziliko na Ptujski gori.

Besedilo in slike: Jože Šafranko

Oglejte si tudi