Logo MojaObčina.si
DANES
32°C
16°C
JUTRI
31°C
17°C
Oceni objavo

Prenovljena kapelica v Strnišču

Kapelica v Strnišču je bila zgrajena leta 2007. Od zamisli do izvedbe je poteklo kar nekaj let. Vsaka malo večja vas je že v preteklosti ob posebnih priložnostih poskrbela za postavitev križa ali kapelice. Tega še v naši vasi ni bilo in čutili smo, da nekaj manjka. Številne cerkve, kapelice in križi so že stoletja značilni za našo Slovenijo. Če dodamo še kozolce v različnih izvedbah, je naša lepa pokrajina zares nekaj posebnega. Prav ti objekti delajo našo deželo privlačno in zanimivo.

Ob gradnji vaške kapelice v Strnišču pred sedemnajstimi leti nam je takoj priskočila na pomoč Občina Kidričevo. Večino denarja smo zbrali vaščani. Opravili smo tudi večino delovnih ur, saj je veliko  vaščanov sodelovalo pri gradnji. Kapelica je spominskega značaja. Idejno skico je narisal Vladimir Forbici, posvečena pa je romarjem na Ptujsko Goro. Ti so desetletja z vlakom prihajali na železniško postajo, od tam pa peš na Ptujsko Goro. Romarji so bili iz Maribora in okolice, največ pa jih je bilo iz smeri Murske Sobote. To so bili posebni vlaki samo za romarje. Po napredku in razvoju prevoznih sredstev so se romarji preusmerili na prevoze z avtobusi, avtomobili in z drugimi prevoznimi sredstvi.

Romarjem v spomin je posvečena slika cerkve na Ptujski Gori, ki je narisana na severni strani, proti železniški postaji.

Druga posvečenost je narisana v spomin vaškim mizarjem. Tako majhna vas je v svoji zgodovini imela kar trinajst mizarjev oziroma tesarjev. Najstarejši med njimi je bil mizar Kacjan, ki je v prejšnjem stoletju delal izdelke tudi za dunajski dvor. Spomin na mizarje ponazarja slika Svetega Jožefa, delavca na severovzhodni strani.

Tretji spomin je posvečen varstvu narave. Vas Strnišče je bila desetletja izpostavljena škodljivim vplivom bivše TGA, saj smo bili najbolj blizu odlagališču rdečega blata iz proizvodnje glinice ter pepela in ostankov kidričevskega dimnika. Spomin na varstvo okolja ponazarja slika Svetega Asiškega iz mesta Asisi, zavetnika živali, okolja in ljudi, ki je narisana na jugovzhodni strani.

Vse tri slike je narisal gospod Milan Maučec iz vasi Gorica pri Puconcih. Sedaj je isti avtor prenovil celotno kapelico. Prepleskal je zunanjost in notranjost, saniral vlago v notranjosti, prelakiral lep lesen strop in obnovil vse tri slike, ki se nam sedaj zdijo še lepše kot prve.

Za notranji izgled kapelice že vseh sedemnajst let zelo vestno skrbi gospa Marija Topolovec, za kar si zasluži posebno pohvalo.

Za pomoč pri obnovitvi vaške kapelice se ponovno zahvaljujemo Občini Kidričevo za vso finančno podporo. Posebna zahvala pa gre tudi našemu predsedniku krajevnega odbora, Marku Juršiču, ki je poskrbel, da je obnova kapelice stekla in skrbel za vse druge aktivnosti v nadaljevanju.

Lepo in zanimivo bi bilo videti, da bi še kdaj romarji z zgodovinskim vlakom prispeli do naše železniške postaje in peš obiskali baziliko na Ptujski Gori.

Jože Šafranko

Oglejte si tudi