Logo MojaObčina.si
DANES
20°C
12°C
JUTRI
23°C
15°C
Oceni objavo

Literarni večer s Patrikom Komljenovićem

Tako kot vsako leto smo se tudi letos pri DPD Svoboda Kidričevo na »Ta veseli dan kulture« zbrali navdušenci zapisane besede in organizirali literarni večer. Zbrali smo se v petek, 3. decembra 2022, v dvorcu Sternthal. Naš gost je bil Patrik Komljenović, ki ga vsi zelo dobro poznamo, saj je eden izmed nas – Kidričanov in je tudi član našega društva.

Na začetku nam je učiteljica, ga. Irena Tušek, zaupala spomine o Patriku iz njegovih šolskih let in povedala, kakšen učenec je bil v povezavi z likovnim ustvarjanjem. Zaupala nam je veliko anekdot, pripetljajev in zapletov, s katerimi sta se takrat soočala.

Predsednica našega društva, ga. Majda Vodušek Klemenčič, je z vprašanji izzvala našega gosta, da se predstavi, nam razkrije način svojega ustvarjanja in predstavi svoje delo sodobne interpretacije Prešernovega Povodnega moža v obliki stripa, ki ga je ustvaril za svoje diplomsko delo. Izvedeli smo, kako je rdeča pločevinka piva pristala v Ljubljanici in kako je po divji noči plesa izginila Urška Šefer.

Patrik nas je na začetku popeljal v zgodovino stripa, vse od kratkih sekvenčnih slik v Mezopotamiji in Egiptu, pa do stripov o super junakih in grafičnih novel. Za svoje delo je izbral strip, saj je lažje razumljiv današnji mladini kot pa samo golo besedilo Povodnega moža. Razložil je, kako se je lotil ustvarjanja in kdo mu je pri tem pomagal, nato pa je na zanimiv način interpretiral svojo zgodbo. Ves strip je prepleten s Prešernovimi verzi ter z veliko ljubljanskega narečja in slenga, ki je za nas, starejše Štajerce, predstavljal kar velik izziv. Avtor nam je z velikim navdušenjem prebral tudi nekaj »oblačkov« iz svojega stripa. Razložil je trodelno obliko stripa, ki se vidi v zgodbi in barvah. Povedal je, da je strip nastal delno na papirju, nato pa je bil skeniran ter digitalno obdelan in dokončan s pomočjo računalnika.

Literarni večer se je zaključil z otvoritvijo razstave stripa Povodni mož, ki še je lep čas krasil stene dvorca.

Če se niste uspeli udeležiti literarnega večera in bi vseeno radi slišali, kaj vse nam je Patrik zaupal, si lahko ogledate posnetek večera na tej povezavi https://fb.me/e/2d9KEec8S.

 

Tina Emeršič,

vodja literarne sekcije DPD Svoboda Kidričevo

Oglejte si tudi