Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

KO RK CIRKOVCE – ČAS ZA SPREMEMBE

Rdeči križ deluje v naših vaseh že od leta 1946. Člani odbora so se v tem času večkrat menjali, največkrat zaradi bolezni. Sedanji sestav odbora deluje že tudi dve ali tri desetletja. Po svojih najboljših močeh se trudijo omiliti stisko, prinašati košček svetlobe ter veselja v domove sokrajanov, pomagati širše po Sloveniji in tudi dlje.
PRISRČNO VABLJENI K PROSTOVOLJSKEMU DELU!
KAKO DELAMO?
KO RK Cirkovce v prvi vrsti skrbi za prebivalce desetih vasi: Mihovce, Dragonja vas, Cirkovce, Starošince, Sp. Jablane, Zg. Jablane, Pongrce, Šikole, Stražgonjca in Sp. Gaj pri Pragerskem. 
Posebna skrb so naši starejši krajani, invalidi, osamljeni ljudje, ljudje v stiski, bolni ... Vsi, pri katerih zaznamo potrebo po kakršni koli pomoči. Včasih je tudi dober nasvet pomoč. 
Vsem, ki so starejši od 75 let, pišemo voščilnico za rojstni dan, vse nad 90 let pa obiščemo. Obiskujemo tudi ostale po presoji odbornika vasi. Redno obiščemo vse v domovih upokojencev – na Ptuju, v Juršincih, Muretincih, Ljutomeru, vse v Mariboru, Poljčanah, v Idili v Vukovskem Dolu, torej povsod, kjer imamo naše vaščane. Velikokrat jim pripravimo tudi pester kulturni program, tudi za ostale stanovalce. Zadnja leta pomagamo pri srečanju starejših krajanov občine Kidričevo, ko jih župan gospod Anton Leskovar povabi na kosilo in druženje. Prej smo več kot 35 let podobno druženje organizirali v Cirkovcah. 
Počastimo tudi zlatoporočence, za božično-novoletne praznike obiščemo vse bolne in v domovih upokojencev.
Radi pripravljamo medgeneracijska srečanja, skupaj z otroki OŠ Cirkovce na stojnicah Drobtinice prodajamo različne pekovske in mesne izdelke, kostanj ... in poskrbimo za prehrano in šolo v naravi za otroke, katerih družine tega ne zmorejo.
V preteklih letih smo imeli zelo veliko skupino otrok v krožku Rdečega križa. Celo šolsko leto smo delali na dobrih medsebojnih odnosih, prijaznosti do okolja, živali, se učili prve pomoči, družili ob peki parkljev, krofov, mini pic, tekmovali v znanju o organizaciji RK, prvi pomoči in sladkorni bolezni. Spomladi smo obiskali starejše sosede s šopki cvetja in risbico. Na koncu šolskega leta smo odšli na morje. Sedaj povabimo šolarje ob različnih akcijah, da se nam pridružijo. Vedno z veseljem pridejo in zaradi njih nam vse bolj uspe. V mesecu maju imamo sprejem v podmladek Rdečega križa. Naša srčna želja je, da bi dobili na šoli mentorja in bi ponovno zagnali kolo prostovoljstva.
Delamo tudi na zdravstvenopreventivnem področju. Pod strokovnim vodstvom gospe Marjance Kajzer potekajo vsak ponedeljek vaje za preprečevanje osteoporoze in urinske inkontinence, dvakrat letno organiziramo odvzem krvi za osnovne in biokemične preiskave, cepljenje proti gripi in pnevmokokni pljučnici. Na povabilo različnih društev, ustanov, posameznikov predavamo o prvi pomoči pri poškodbah in obolenjih, naučimo ali samo prikažemo oživljanje na lutki in tudi uporabo defibrilatorja. 
Zadnja leta imamo vedno večjo potrebo po osnovnih življenjskih potrebščinah. Tako razdelimo prehranske artikle dva- ali trikrat letno. Mlajše družine vedno pogosteje potrebujejo sredstva za plačilo položnic, saj iz različnih vzrokov ostanejo brez zaposlitve, terjatve pa se kopičijo. Pomagamo tudi pri različnih drugih potrebah posamezniku ali družini, društvom, organizacijam ...

Eno od večjih in zelo pomembnih delovanj je področje KRVODAJALSTVA. Tukaj smo kot krajevna organizacija med najboljšimi daleč okoli. Imamo kar 7 krvodajalcev, ki so darovali kri več kot 100-krat. V svojih vrstah imamo kar precejšnje število mladih in žensk. PONOSNI SMO NA NAŠE KRVODAJALCE.
Z različnimi pozornostmi se jim skušamo zahvaliti za njihovo srčnost, med ostalim organiziramo enkrat letno izlet.
Delujemo v društvenem prostoru v centru Cirkovc. Tam sestankujemo, merimo krvni pritisk, svetujemo, delimo hrano, shranjujemo darovana oblačila, se družimo in ustvarjamo.

Zakaj prošnja za nove prostovoljce?
Preprosto, večina odbornikov se nas je postarala, s tem pridobila nekaj zdravstvenih težav, radi bi bili dobri pri svojem delu, pa tega ne zmoremo več opraviti v taki meri, da bi zadovoljili našim kriterijem. Nekaj časa bomo še vlekli voz, vendar ne predolgo.
PROSIMO ZA POMOČ – VKLJUČITE SE, če in kakor dolgo boste želeli, bomo z vami in vam pomagali.

Potreba po pomoči v tej ali oni obliki bo zaenkrat še vedno naraščala, stiska ljudi je vedno večja. Lahko se nam pridružite tudi tako, da nas opozorite na stisko, pridete ob naših akcijah, kadar imate čas, mi se bomo prilagajali vašim željam.

PRISRČNO VABLJENI – VSI, ki imate močan čut za humanost in pravi, zaupljiv in človeški pristop brez predsodkov. 

Oglejte si tudi