Logo MojaObčina.si
DANES
15°C
8°C
JUTRI
20°C
7°C
Oceni objavo

Ker so ludi prišli h'co, je lušno blo!

Na pustni torek je potekal 23. Cirkovški fašenk. Na povabilo organizatorjev, Prosvetnega društva Cirkovce, se je odzvalo veliko obiskovalcev kot tudi sodelujočih mask.
Prvi se je po cirkovški aveniji skupaj s svojim spremstvom sprehodil aktualni princ ptujskega karnevala. Novo krožišče se je ta dan prelevilo v karnevalsko areno, v katero so pokači iz Župečje vasi glasno pripokali in napovedali etnografski del sprevoda. Nato so priplesali domači ploharji, dekleta so vlekla ploh, holcarji delili koščke lesa. Člani Folklorne skupine Vinko Korže so, kot jim veli tradicija, ženili najstarejše neporočeno dekle z Onzekom. Borbeno sta v cirkovško areno vstopila haloški Jürek in Rabolj v spremstvu Folklorne skupine Rožmarin Dolena. Vsi prisotni so navijali za pomladnega Jüreka, saj je bil večer iz minute v minuto hladnejši. Seveda pa ni fašenka brez kurentov in korantov, kot prvi so se nam predstavili kurenti iz Osnovne šole Cirkovce, sledili so jim koranti Rogoznica in kurenti Viharniki. Nato je prišel cel živalski vrt iz osnovne šole in vrtca Cirkovce, prileteli so metuljčki, sovice, pajki, pavi, žirafe, morski konjički, strašne pošasti, sladke lizike pa tudi klovni niso manjkali.
Sledile so odrasle skupine, najprej smo imeli trgatev, ki jo je uprizorila Akademska folklorna skupina KUD Študent.

Skupina Hiša izoliranih princes iz Miklavža nas je popeljala nekaj tisočletij nazaj v stari Egipt, pozdravili so nas Otroci cvetja, Omreški amorji, gasilci, ki netijo ljubezen. Skozi vaško jedro je peljal voz, imenovan Prevoz strateške surovine, Vietnamski prašiči in romantično obarvano Valentinovo in Miklavška Benečanka. Priletele so Sovice z vseh vetrov, kidričevska Zimska pravljica pa je v pustnem času pričarala malo božičnega duha. Večer je že prehajal v noč, ko se je predstavila zadnja skupina iz Gorice z ogromnim Martinom Krpanom. 
Do razglasitve nagrad je goste zabavala mini godba Pepi Krulet. Sovice z vseh vetrov so še bolj veselo zaplesale, ko so prejele 1. nagrado. 2. nagrado je prejel Martin Krpan, 3. Hiša izolirane princese, 4. Otroci cvetja.
Dogodek se je končal s pokopom pusta, zdaj že tradicionalnim zadnjim kurentovim zvenom. Kurenti skupine Demoni so odložili svoje maske, kožuhe, zvonce in ježevke ter si podali roke v pričakovanju pomladi.

Organizatorji prireditve bi se radi zahvalili vsem sponzorjem prireditve: Občini Kidričevo, Zvezi kulturnih društev občine Kidričevo in Baru pri Koržetu. Da je beseda tekoče tekla, se zahvaljujemo povezovalcu programa Tomažu Dietingerju in Miranu Urihu. Seveda pa še enkrat hvala vsem sodelujočim in vsem obiskovalcem. Zato pa: "Ludi pujte h'co, drugo leto še bolj lušno bo!"

 

Besedilo: Prosvetno društvo Cirkovce

Fotografije: Saša Urih

Oglejte si tudi