Logo MojaObčina.si
DANES
11°C
4°C
JUTRI
17°C
2°C
Oceni objavo

16. ocenjevanje podeželskih dobrot

V Lovrencu na Dravskem polju je v nedeljo, 12. marca 2017, potekalo že 16. ocenjevanje podeželskih dobrot. Organizacija in izvedba prireditve je bila pod okriljem Turističnega društva občine Kidričevo, v sodelovanju z Občino Kidričevo in domačini.

Kot že vrsto let poprej se je tudi letos ocenjevalo dobrote v štirih kategorijah. Vzorci so se zbirali že v soboto in v nedeljo pred samo ocenitvijo. Tudi letos je bilo največ vzorcev »brajdovščine«, to je vina vinske trte samorodnice. Skupaj jih je bilo kar 20. Med njimi so bili štirje vzorci gemaja, ostalo je bil kvinton. Strokovna komisija je po zahtevnem ocenjevanju izbrala najboljše vino v posamezni kategoriji. Tako je najboljši kvinton v ocenjevanje prinesel Marjan Lenartič iz Ptuja. Tudi najbolje ocenjen gemaj je prihajal iz Ptuja, in sicer ga je prinesel Štefan Gregorec iz Orešja.

Nekoliko manj je bilo vzorcev mesnih izdelkov. Teh je bilo skupaj 14, od tega je bilo 6 suhih salam, dve poltrajni salami, dva vzorca mesa iz zaseke, suha slanina, špehovka in dva vzorca zašinka. Najbolje ocenjeni so bili: poltrajna klobasa Antona Baumana iz Dragonje vasi, suha salama Stanka Medveda iz Lovrenca, zašink Milana Fiderška iz Zgornjih Jablan ter suha slanina s poprom in meso v zaseki Petra Čelofige iz Spodnjih Jablan.

K domačim mesninam vedno sodi tudi domače bučno olje. V ocenjevanje je prišlo 7 vzorcev domačega bučnega olja. Najbolje je bilo ocenjeno bučno olje Franca Planinška iz Pleterij.

V kategoriji kruha, pletenic, peciva in keksov se je zbralo 5 vzorcev. Od tega so bili trije vzorci kruha in dva vzorca peciva. Najboljši kruh je po mnenju strokovne komisije spekla Silva Mesarič iz Lovrenca. Pri drobnem pecivu pa je izstopalo pecivo Ane Teskač iz Šikol, ki je prinesla v ocenjevanje cel pladenj drobnega peciva v obliki sadja, ki je bilo zelo okusno in predvsem zelo lepo. Za takšno mojstrovino so potrebne spretne roke in veliko časa.

Za vse nagrajene izdelke so bila podeljena priznanja in manjše praktične nagrade. Za dobro voljo in prijetno vzdušje na prireditvi so poskrbeli člani FS Vinko Korže – veterani iz Cirkovc, pevci Fantje treh vasi, ljudski pevci iz Župečje vasi in pevke KKD Zvezdni dol iz Kidričevega. Vsem se iskreno zahvaljujemo za sodelovanje in si želimo, da se drugo leto spet snidemo.

Oglejte si tudi