Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
19°C
10°C
JUTRI
18°C
9°C
Deli
3843

V štirih dneh skozi pet evropskih držav

Sredi marca smo se člani in simpatizerji OO N.Si Kidričevo in Podlehnik na povabilo evropskega poslanca g. Lojzeta Peterleta z avtobusom odpravili na izlet po mestih, kjer so sedeži pomembnejših institucij Evropske unije.
Na poti do našega prvega cilja, evropske prestolnice Bruslja, smo se ustavili še v Aachnu, nekdanji rezidenci Karla Velikega, kjer je bilo med leti 936 in 1531 okronanih 31 nemških kraljev Svetega rimskega cesarstva. Ogledali smo si center tega najzahodnejšega nemškega mesta, vključno z znamenito Aachensko stolnico.

Pot smo nato nadaljevali do Bruslja, kjer smo si dva dni ogledovali znamenitosti te evropske prestolnice, med drugim tudi znameniti Atomium. Uživali smo ob znanih kulinaričnih dobrotah Belgije, kot so vaflji in čokolada, seveda pa smo poskusili kar nekaj vrst znanih belgijskih piv. Obiskali smo tudi sedeže nekaterih evropskih institucij, kot so Evropski parlament, Hiša evropske zgodovine in Evropski odbor regij. Ob obisku v Evropskem parlamentu nas je pozdravil g. Lojze Peterle in nam skupaj s svojimi sodelavci predstavil delovanje Evropske unije in Evropskega parlamenta. V Bruslju smo se udeležili tudi svete maše v kapeli Slovenskega pastoralnega sveta, ki sta jo v slovenskem jeziku darovala duhovni vodja Slovencev v državah Beneluksa, dr. Zvone Štrubelj, in direktor Zavoda sv. Stanislava iz Ljubljane, mag. Anton Česen. Po sveti maši so nam v prostorih Slovenskega pastoralnega sveta pripravili odlično kosilo, nato pa smo skupaj, ob kitarski spremljavi dr. Štrublja, zapeli veliko domačih pesmi. Med našim obiskom v Bruslju smo našli še nekaj časa za ogled približno 100 km oddaljenega mesta Brugge. Zgodovinsko središče mesta Brugge je na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Skupaj z nekaterimi drugimi severnimi mesti s kanali, kot je Amsterdam, se včasih imenuje tudi »Severne Benetke«. Brugge je zaradi svojega pristanišča pomemben v gospodarstvu in je bil nekoč eno glavnih trgovskih mest na svetu. Mesto je znano kot sedež Kolegija Evrope, elitnega univerzitetnega inštituta za evropske študije.

Potepanje v Bruslju je hitro minilo in napočil je čas za vrnitev domov. Na poti domov smo se najprej ustavili v Luksemburgu. Veliko vojvodstvo Luksemburg je majhna celinska država v Zahodni Evropi, ki obsega približno 2586 km² in ima manj kot pol milijona prebivalcev. Center Luksemburga je prestolnica Luxembourg, finančno in upravno središče države in Evropske unije. Center smo si ogledali med prijetnim sprehodom. Mesto je znano po mostovih, ki jih je okoli 110. Najbolj znan je Most vojvodinje Charlotte, ki se vzpne 85 m nad reko Alzetto in je dolg 230 m. Most povezuje staro mestno jedro z novo četrtjo s širokimi bulvarji, kjer je od leta 1966 tudi evropska četrt s številnimi evropskimi ustanovami in uradi.

Pot domov smo nadaljevali proti Nemčiji, naš zadnji postanek pa je bil ravno na francosko-nemški meji, v mestu Strasbourg, kamor smo prispeli v poznih večernih urah. Naslednji dan smo obiskali Evropski parlament in palačo Sveta Evrope. Ogledali smo si tudi mestno jedro z njegovimi znamenitostmi, kot so srednjeveški mostovi Ponts Couverts, katedrala Naše Gospe, del središča mesta »Mala Francija« ter trg Place Kléber. Po poznem kosilu v eni od tipičnih francoskih gostiln smo se odpeljali nazaj domov, kamor smo se rahlo utrujeni, vendar polni novih znanj in dejstev o Evropski uniji ter polni izjemnih vtisov z našega štiridnevnega popotovanja, vrnili v zgodnjih jutranjih urah.


Bogdan Potočnik, predsednik OO N.Si Kidričevo

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi