Logo MojaObčina.si

Kidričevo

DANES
15°C
-3°C
JUTRI
16°C
-1°C
Deli
3188

14. likovna kolonija DPD Svoboda Kidričevo

Likovna sekcija DPD Svoboda Kidričevo je v počastitev praznika občine Kidričevo izvedla že tradicionalno 14. likovno kolonijo. Kolonija, ki se je pričela v soboto, 10. junija 2017, se je zaključila z odprtjem likovne razstave nastalih del v soboto, 17. junija 2017, v slavnostni dvorani Dvorca Sternthal.

Za glasbeni utrip je s saksofonom poskrbela osnovnošolka Živa Gabrovec, k ogledu razstave pa nas je povabil podžupan g. Bogdan Potočnik.

Ob odprtju razstave je spregovorila tudi predsednica društva ga. Majda Klemenčič Vodušek, ki se je ob tej priložnosti zahvalila za možnost razstavljanja v prečudovitem prostoru dvorca. In nadaljevala: »Vsakdo izmed nas je unikat in vsakdo zna, kar malokdo zna. Vsakomur je bilo v zibelko položeno nekaj lepega in dobrega! Pa vendar, vsak ima tudi tihega sovražnika, od katerega je prepogosto odvisna naša dobra volja. Zato ker ta naš sovražnik mora imeti vedno prav! To je naš ego. Pa vendar vsak ego nima negativnega prizvoka. Vsak izmed naših likovnikov je na svoj pozitivni način individualist s pozitivnim egom. S svojimi idejami, s svojim izražanjem, s svojo pripadnostjo skupini, s svojim doprinosom k izboljšanju življenja in še bi lahko poimenovala lastnosti, gradnik našega kulturnega društva, predvsem likovne sekcije.«

Z likovno besedo je nadaljevala tudi mentorica likovne kolonije Aleksandra Vidovič, ki je spregovorila tudi o zadani temi. Na tokratni likovni koloniji so likovniki razmišljali in ustvarjali na temo »Štiri«.

Človekov obstoj definirajo čas in prostor ter akcija, ki se zgodi v določenem trenutku in kraju.

Naprej, nazaj, levo, desno.

Spredaj, zadaj, zgoraj, spodaj.

Sever, jug, vzhod, zahod.

Prostorske dimenzije, s katerimi se ustvarjalec sooča, ko se postavi v okolje, v katerem ustvarja, ter dimenzije slikarskega platna in drugih nosilcev likovnega sporočila.

Nekateri so upodobili štiri poglede na pokrajino, nekateri so simbolično prikazali štiri letne čase, 4 elemente (vodo, zrak, zemljo, ogenj), se lotili poslikave nosilcev z vseh strani, si razdelili slikarsko platno na štiri dele, se soočili s kvadratnim platnom ali pa dobesedno razdelili sliko na štiri dele in jo povezali v štiridelne slike – kvadriptihe.

Nastali so novi pogledi na svet, naše soočenje s »štiri«.

Na 14. likovni koloniji DPD Svoboda Kidričevo smo ustvarjali: MIRAN CAFUTA, TINA EMERŠIČ, JANI JANČEC, PATRIK KOMLJENOVIĆ, BOJAN LUBAJ, SONJA PIŠEK, JOŽE ŠAFRANKO, KLAVDIJA ŠMIGOC, IRENA TUŠEK in ALEKSANDRA VIDOVIČ.

Dela si lahko ogledate v slavnostni dvorani Dvorca Sternthal v času uradnih ur občine. Vabljeni!

Aleksandra Vidovič

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!