Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
4°C
JUTRI
13°C
2°C
Oceni objavo

Praznik gasilcev

V soboto, 2. julija 2022, je bil velik dan za gasilce Gasilske zveze Kidričevo, kakor tudi za Prostovoljno gasilsko društvo Starošince. Slednji smo namreč praznovali sedemdeset let delovanja.
Praznovanje 24. dneva gasilca GZ Kidričevo in 70 let delovanja PGD Starošince se je pričelo že 27. junija 2022, ko je v vasi stekla vaja gasilske intervencije. Gasilska vaja je potekala v Starošincah 32 in 34, kjer je prišlo do požara na stanovanjskem in gospodarskem objektu. Na vaji so sodelovala društva iz celotne Gasilske zveze Kidričevo, pa tudi društvi iz sosednje GZ Starše, PGD Trniče in PGD Prepolje. Skupaj je bilo na vaji prisotnih 85 gasilcev z osemnajstimi gasilskimi vozili. Prav tako je na vaji sodelovala lansko leto pridobljena zgibna ploščad ZD-28, s katero je bilo prikazano reševanje in gašenje strehe z višine.

Osrednji dogodek pa se je odvijal v soboto, 2. julija 2022. Pričel se je z zbiranjem gasilcev ob 18.00 ter nadaljeval s parado gasilcev in gasilskih vozil. Na slavju so bila prisotna vsa društva iz GZ Kidričevo in društvi iz sosednje GZ Starše, PGD Prepolje in PGD Trniče. S prisotnostjo so nas počastili tudi člani gasilskega društva iz sosednje Hrvaške, DVD Sveti Petar Čvrstec. Med visokimi gosti, ki so nam s svojo prisotnostjo popestili praznovanje, so bili poveljnik Podravske regije Dušan Vižintin, župan Občine Kidričevo Anton Leskovar, predsednik Odbora za varstvo okolja in požarno varnost Občine Kidričevo Slavko Krajnc, predsednik Gasilske zveze Kidričevo Toni Dolenc, predsednik GZ Majšperk Miran Novak, podpredsednik GZ Starše Damijan Kavčevič, častni predsednik GZ Kidričevo Franc Frangež, častni poveljnik GZ Kidričevo Jožef Kancler ter častna občanka Občine Kidričevo in predsednica Rdečega križa Cirkovce Pavla Veler. Po paradi je sledil osrednji dogodek, ki ga je s kratkim nagovorom otvoril predsednik Prostovoljnega gasilskega društva Starošince Danijel Gmajner, za njim pa so svoje razmišljanje z vsemi navzočimi podelili še predsednik GZ Kidričevo Toni Dolenc, župan Občine Kidričevo Anton Leskovar in član poveljstva GZS ter regijski poveljnik za Podravje, tovariš Dušan Vižintin.

Posebno pozornost pa smo namenili tudi posebej zaslužnim članom prostovoljnih gasilskih društev znotraj GZ Kidričevo, ki izmed vseh nas pogosto izstopajo iz zlatega povprečja. Za njihovo udejstvovanje sta jim tovariš Dušan Vižintin in tovariš Toni Dolenc podelila državna gasilska odlikovanja in gasilske plamenice GZS.

Po uradnem delu smo slavje nadaljevali ob dobri družbi in v prijetnem vzdušju vse do zgodnjih jutranjih ur, na pravi gasilski veselici s priljubljeno skupino Pop design.

Člani PGD Starošince izrekamo zahvalo vsem gostom, gasilcem, ki so se udeležili gasilske parade v čast 70-letnici delovanja našega društva in 24. dnevu gasilcev GZ Kidričevo, krajanom Starošinc, sponzorjem ter donatorjem in vsem obiskovalcem naše prireditve. Ob tem pa ob prazniku ponovno izrekamo čestitko vsem prizadevnim gasilkam in gasilcem – ostanite zvesti gasilskim vrednotam in srečno na vseh poteh.

Vse dobro, dragi tovariši in tovarišice. Z gasilskim pozdravom: »Na pomoč!«

PGD Starošince

Oglejte si tudi