Logo MojaObčina.si
DANES
24°C
8°C
JUTRI
21°C
10°C
Oceni objavo

MoPZ Talum Kidričevo na Ohridu

V začetku leta smo člani MoPZ Talum Kidričevo prejeli povabilo k sodelovanju na prireditvi Slovenija na Ohridu 2018. Organizator je ob sodelovanju z ministrstvom za kulturo Republike Makedonije in veleposlaništvom Republike Slovenije pripravil festivalsko dogajanje v času od 23. do 27. 6. 2018. Prireditve so se dogajale v starodavnem mestu Ohrid, zakladnici makedonske kulture, umetnosti in enkratne arhitekture na severovzhodnem delu obale Ohridskega jezera.

Za sodelovanje se je prijavilo več kot 1500 sodelujočih, zato je komisija festivala morala izbrati okrog 800 sodelujočih. Po uspešni prijavi in izboru organizatorja smo pričeli z vsemi pripravami na dogodek. Razen tega da smo izpilili repertoar našega nastopa, smo se srečali še z nekaterimi novimi izzivi, kot so prevoz, namestitev in vse ostalo. Za prevoz smo se povezali s klubom Halonga, ki je na prireditvi sodeloval že lani in nam posredoval dragocene informacije v zvezi z odvijanjem festivala.

Tako je hitro prišel dan odhoda. 22. 6. 2018 v popoldanskih urah smo se odpeljali iz Ptuja proti Ohridu, pravzaprav v severnejše mesto Struga, kjer smo bili nameščeni. Prijeten hotelček ob obali Ohridskega jezera je bil naslednje 4 dni naše domovanje, prostor za druženje in vajo. Pisana druščina sostanujočih je prispevala k pestremu dogajanju v prostem času z veliko petja in igranja.

Sprejem okrog 800 sodelujočih in spoznavni večer se je odvijal 23. 6. na obali jezera. Ob slovenskem kulturnem programu so bili predstavljeni sodelujoči, predane festivalske table in program dogodkov za naslednje dni. Tako smo bili naslednji dan deležni vodenega ogleda mesta Ohrid. Zvečer je bil sprejem predstavnika društva pri veleposlaniku dr. Milanu Jazbecu, nato smo se vsi skupaj z eminentnimi gosti udeležili prireditve v čast dneva državnosti Republike Slovenije. V ponedeljek smo se v zgodnjih jutranjih urah odpeljali z ladjo na Sveti Naum, za popoldan pa je bila predvidena festivalska povorka vseh sodelujočih skozi glavno mestno čaršijo. Žal je vreme zagodlo organizatorjem in sodelujočim, dež in veter sta bila neusmiljena.

V nastalih okoliščinah je bilo glavno festivalsko dogajanje s predvidenih dveh odrov na ploščadih čaršije za pihalne orkestre, mažoretke, folklorne skupine in podobno prestavljeno  v dvorano kulturnega centra, nastop zborov in ostalih pevskih skupin pa v katoliško cerkev sredi mesta. Impozantna sodobna gradnja se odlično zliva z okoljem, še posebej pa je prijeten občutek v njeni notranjosti. Povezovanje nastopov je bilo v makedonskem jeziku zaupano lokalni voditeljici. Glede na okoliščine smo prilagodili program našega nastopa. Izjemna akustika prostora je omogočila zbrano spremljanje nastopa, ubrano petje pa je pričaralo čudovit in nepozaben občutek, uživanje poslušalcev in bogat aplavz na koncu vsake pesmi. Za konec smo odpeli znano Slakovo melodijo ob spremljavi diatonične harmonike, zborovodja je povabil prisotne, da se nam pri petju pridružijo, navdušen aplavz pa se je polegel dolgo po tem, ko smo zapustili oder.

Tako nam je ostal še zadnji dan našega gostovanja v Makedoniji. Odločili smo se, da si ob vodenju domačega vodiča ogledamo še Bitolo, ostanke starodavne Herakleje ter Kruševo s spominskim parkom Makedonija in spominskim centrom znanega makedonskega pevca Tošeta Proeskega. Večerna podelitev certifikatov festivala nam je narekovala vrnitev. Naslednje jutro pa veselo proti domu.

Veliko zanimivih stvari smo videli in doživeli, predstavili okolje, iz katerega prihajamo, stkali nova poznanstva in prijateljstva, pa bi se radi za to iskreno zahvalili družbi Talum in Občini Kidričevo za sofinanciranje ter vsem, ki so nam omogočili sodelovanje na enkratnem dogodku v Makedoniji.


Edvard Hojski

Oglejte si tudi