JUTRI
22°C
15°C
SRE.
23°C
14°C
Oceni objavo

Eva Kotnik in Žiga Ciglarič – aktivna mladinska delegata iz občine Kidričevo

Kaj je Mladinski svet Slovenije? 

Mladinski svet Slovenije je krovna mladinska organizacija v Sloveniji, ki združuje šestnajst mladinskih nevladnih organizacij različnih interesnih, nazorskih ali političnih usmeritev. Mladinski svet Slovenije zastopa interese mladih pri državnih oblasteh in v mednarodnih združenjih ter sodeluje pri spodbujanju razvoja mladinske politike. MSS je nacionalni zastopnik mladih tudi na evropskem nivoju, saj je član Evropskega mladinskega foruma. Ključni namen MSS je zagovarjanje interesov mladih in spodbujanje sodelovanja mladih pri oblikovanju politik, ki pomembno vplivajo na njihovo življenje in delo. S tem prispeva k oblikovanju mladim prijaznega okolja, v katerem se ti lahko razvijajo v avtonomne, odgovorne, solidarne in aktivne posameznike ter člane družbe (MSS, 2021). 

Občina Kidričevo v Mladinskem svetu Slovenije s kar dvema delegatoma

Eva Kotnik in Žiga Ciglarič sodelujeva v MSS kot delegata različnih mladinskih nevladnih organizacij; Žiga kot delegat Slovenske demokratske mladine, Eva pa kot delegatka Zveze slovenske podeželske mladine. Medtem ko je Žiga lani postal Unescov delegat na XII. Mladinskem forumu Slovenije, je Eva postala vodja skupine ambasadorjev evropskega mladinskega dialoga. 

Unesco Youth forum – konferenca, kjer delegati prisluhnejo mladim

Unescov Youth forum je konferenca, kjer mladi delegati s celega sveta delijo med seboj izkušnje, izmenjujejo ideje in predlagajo rešitve delegatom 195 držav, ki so članice UNESCA, s čimer prispevajo h globalni debati o UNESCO strateških usmeritvah na področju mladih. V novembru 2021 je potekal XII. UNESCOV mladinski forum, ki je zaradi epidemioloških razmer potekal preko spleta. Potekal je delno v francoščini in delno v angleščini, udeležilo pa se ga je več kot sto delegatov s celega sveta. Žiga Ciglarič se je foruma udeležil kot delegat UNESCA Republike Slovenije z namenom, da sodelujoče ozavesti o pomenu ohranjanja kulturne dediščine in reševanja problemov s prehrano. Ponosen je, da sta bila v končno poročilo in resolucijo vključena dva njegova predloga (klavzuli), kar predstavlja kar eno polovico vseh evropskih predlogov. Klavzuli govorita o izobraževanju o pomenu kulturne dediščine, boju proti diskriminaciji lingvističnih manjšin, prilagajanju infrastrukture invalidom in zagotavljanju prehrane najšibkejšim. 

Mladinski dialog z željo po trajnostni in vključujoči Evropi

Mladinski dialog je evropski mehanizem, ki omogoča skupno razmišljanje in posvetovanje med mladimi in odločevalci o mladinskih politikah na lokalni, regionalni in evropski ravni. Poteka v 18-mesečnih ciklih, ki sovpadajo s predsedovanji držav Svetu EU, tema 9. cikla pa bo Skupaj za trajnostno in vključujočo Evropo. V Mladinskem svetu Slovenije (MSS) so vzpostavili ekipo ambasadorjev evropskega mladinskega dialoga. Gre za skupino mladih, ki se bo udeležila treh Evropskih mladinskih konferenc 9. cikla (v Franciji, na Češkem in na Švedskem). Ambasadorji se bodo v tem času udeleževali tudi nacionalnih in regionalnih posvetov med mladimi in odločevalci. Izkušnje, nabrane ob udeležbi na evropskih konferencah in slovenskih posvetih, ter znanje o poteku 9. cikla bodo delili na družbenih omrežjih.

EUYC in IMM v januarju 2022

Eva Kotnik se je v januarju kot ambasadorka EU mladinskega dialoga virtualno udeležila Evropske mladinske konference (EMK) in neformalnega srečanja ministrov za izobraževanje in mladino, ki bi sicer moralo potekati v Strasbourgu v Franciji. Prvi dan se je udeležila delavnice »Podeželska mladina za zeleno, vključujočo in trajnostno Evropo«, kjer so se pogovarjali o napredku podeželja v prihodnosti. Druga dva dni je posvetila aktivaciji in opolnomočenju mladih. Debate sta se udeležila tudi Bilana Sirakova, evropska koordinatorka za mladino, in Tobias Adolfsson, predstavnik švedskega ministrstva za kulturo. EMK se je zaključila s predstavitvijo povzetkov sredinih delavnic. 

1/3

Potek Evropske mladinske konference

Ustvarjanje klavzul na XII. UNESCOVEM forumu

Partnerske organizacije

Eva je skupaj z Nielsom, mladinskim delegatom iz Luksemburga, predstavila delo s področja aktivacije in opolnomočenja mladih. Govorila sta o tem, kako mladinski delegati povezujejo mladino z vizijo Evropske unije in si prizadevajo za ustvarjanje priložnosti za aktivno sodelovanje pri ustvarjanju le-te. Izpostavila sta tudi pomen ustvarjanja priložnosti za aktivno vključevanje mladih pri odločitvah, ki ne zadevajo le njihove, temveč tudi prihodnje generacije ter potrebo po optimizaciji že obstoječih mehanizmov participacije in se zavzela za povečanje njihove dostopnosti in vključenosti, da bi tako lahko spodbujali raznolikost in enakopravne priložnosti za vse. 

Dan po zaključku EMK je sodelovala tudi na neformalnem srečanju ministrov in ministric, pristojnih za izobraževanje in mladino, v okviru francoskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Osrednja tema razprave je bila vloga mladih Evropejcev pri premagovanju izzivov, ki jih za Evropsko unijo prinašajo posledice pandemije covid-19, zeleni in digitalni prehod ter družbene neenakosti. Vsako članico EU sta predstavljala po en minister in en mladinski delegat, ki sta pripravila krajši govor. Slovenijo sta zastopali dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport, ter Eva Kotnik.

 

Eva Kotnik

Žiga Ciglarič

Oglejte si tudi