Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
8°C
Oceni objavo

Marjan Bezjak, občinski svetnik 2010-2014

Minila so štiri leta in prišel je čas lokalnih volitev, ki bo na koncu od vseh nas zahteval pomembne odločitve. Na lokalnih volitvah 2010 ste mi občani občine Kidričevo zaupali mandat občinskega svetnika. Po mojem mnenju smo delali odlično, vendar se zavedam, da je vedno možno še kaj izboljšati. Prepričan sem, da sem delal v dobrobit občine Kidričevo in vseh občanov.

Pred štirimi leti sem za Župečjo vas zapisal štiri točke programa, ki bi jih želel uresničiti v mandatu občinskega svetnika. Vesel sem, da mi jih je z vašo pomočjo uspelo izpeljati (navozili smo ceste na levem bregu potoka Reka in Polskave, očiščenje in vzdrževanje melioracijskih jarkov, redna košnja zelenih površin okrog cerkve in igral ter ponikalnica na ovinku pri Ernejevi kapeli).

Ob teh omenjenih projektih sem skušal obogatiti življenje v Župečji vasi tudi s sodelovanjem pri izvedbi Žegnanja konjev (letos je bilo že 17.), organizirali smo 3 izlete Župečanov, postavljali smo majsko drevo in se družili, pripravili smo vse za betonski temelj za majsko drevo, zasadili smo drevored, prestavili gnezdišče štorklje, sproti vzdrževali cestišča in še bi lahko našteval.

Upam si trditi, da je največji uspeh v mandatu zaščita vasi pred poplavami, saj smo navozili cesto ob potoku, uredili melioracijske jarke in najpomembnejše, na prepuste smo namestili nepovratne ventile, da visoke vode iz potoka več ne tečejo po jarkih proti vasem.

Ob projektih v Župečji vasi sem podpiral in konstruktivno soustvarjal dobre projekte, ki so bili v dobrobit vseh občanov občine Kidričevo. Vseh želja žal ni bilo moč uresničiti, saj so sredstva vedno bolj omejena.

V tem mandatnem obdobju sem vodil Odbor za družbene dejavnosti v občini Kidričevo. Na tem mestu se še enkrat zahvaljujem vsem članom odbora. Sklepi, ki so bili predlagani Občinskemu svetu občine Kidričevo, so bili v večini potrjeni. Iz tega razloga menim, da je bilo naše delo uspešno.

Če naštejem nekaj projektov, kjer sem se še posebej angažiral:

  • Energetska sanacija OŠ Cirkovce. Sodeloval sem z LEA, ki je pripravljala projekt energetske sanacije. Zagovarjal sem vgradnjo toplotne črpalke, saj je le-ta trenutno najučinkovitejša komercialna rešitev na področju ogrevanja.
  • Menjava miz za namizni tenis. Pri opremljanju športne dvorane Kidričevo so bile nabavljene mize, ki niso ustrezale zahtevam za izvedbo državnih tekmovanj. Uspeli smo zamenjati mize in sedaj vsakoletno izvajamo namiznoteniške turnirje na državnem nivoju.
  • Ozvočenje na pokopališču v Kidričevem. Sodeloval sem pri tehnični rešitvi in nadzoru zaključene izvedbe.
  • Posodobitev ozvočenja na pokopališču v Lovrencu na Dravskem polju. Pripravil sem predlog postavitve zvočnikov na pokopališču in upam, da bomo v enem izmed naslednjih proračunov namenili sredstva izvedbi le-tega. V nadaljevanju bi lahko izpeljali še posodobitev ozvočenja na pokopališču v Cirkovcah.
  • Postavitev betonske ograje ob pokopališču v Cirkovcah. Bil sem eden izmed pobudnikov za izvedbo tega projekta.
  • Izdelali smo elaborat »Otočna sončna elektrarna Boldirjeva jama«. Na ŠC Ptuj, Medpodjetniškem izobraževalnem centru, kjer vodim skupino za obnovljive vire energije, smo pripravili projektno dokumentacijo za izvedbo otočne sončne elektrarne za učilnico v naravi.
  • Bil sem član skupine za izvedbo lokalnega energetskega koncepta. Člani skupine smo izvedli meritve različnih obcestnih svetilk in na osnovi podanega mnenja smo na vseh cestnih odsekih vgrajevali LED-svetila, ki so energetsko učinkovitejša.

Če pogledam v naslednje mandatno obdobje, bom v primeru izvolitve prav tako podpiral dobre projekte. Zadnji takšni projekt je E-mobilnost. Električna vozila so namreč dejstvo in lokalna skupnost je po mojem mnenju tista, ki bi morala slediti tej poti. Priložnost imamo, da bomo med prvimi. Lahko smo vzorčni primer, da se bodo drugi zgledovali po nas. Za to je potrebno narediti prave korake in ustanovitev društva Ekoregija Ravno polje je lahko odskočna deska v pravo smer. V celotno zgodbo skušam vključiti tudi znanje, ki ga imajo študenti v našem lokalnem okolju. Na tem področju se lahko razvije kakšna podjetniška ideja in posledično zaposlitev.

Širše si še prizadevam, da bi zadrževalnik vode Sestrže pričel opravljati svojo funkcijo. Zadrževalnik še ni zgrajen do konca, saj manjkajo še avtomatske zapornice, ki bi v primeru napovedi obilnih padavin predčasno izpraznile vodo v zadrževalniku. V tem primeru bi lahko zadrževalnik zadržal večje količine padavin in bi se potoki manj razlivali po poljih. S tem bi bili vasi in pridelki na njivah manj ogroženi.

V Župečji vasi imamo v prihajajočem mandatu v načrtu še preplastitev cest. V prejšnjem mandatu smo uspeli izpeljati ureditev središča vasi. Ob 100-letnici posvetitve cerkve smo izdali zbornik in izpeljali srečanje Župečanov. V tem mandatu smo imeli velik infrastrukturni projekt kanalizacije, v prihajajočem mandatu pa je na vrsti že omenjena preplastitev cestišča.

Ob tem bo še prostor za manjše projekte, kot so nadaljevanje zasaditve vetrnih barier, vaškega sadovnjaka, nenehno vzdrževanje okolice, ažuriranje spletne strani www.zupecja-vas.si in še bi lahko našteval.

Osebno zagovarjam politiko majhnih korakov, saj majhne stvari delajo ljudi zadovoljne. Z omejeno količino razpoložljivega denarja lahko naredimo veliko število majhnih stvari in posledično bo lahko vsak občan uresničil kakšno svojo idejo.

Če bomo zadovoljni in srečni v kraju, kjer živimo, se bo pozitivna energija širila in kvaliteta življenja se bo izboljšala.

Na koncu se moram zahvaliti vsem, ki ste sodelovali in niste bili nikjer posebej omenjeni. Dokazali smo, da skupaj zmoremo, in kjer je volja, je tudi pot!

Verjamem, da se vsi kandidati za svetnike zavedajo odgovornosti, ki jih čaka v primeru izvolitve. V mandatnem obdobju 2010-2014 nas je bilo 16 od 17 izvoljenih s preferenčnimi glasovi. Tudi na prihajajočih lokalnih volitvah bo verjetno podobno. Torej vse občane pozivam, da se odločite za kandidata, ki mu zaupate in menite, da lahko največ naredi za vas in za lokalno skupnost. Odločitev lahko udejanjite le tako, da se dejansko udeležite volitev in da namenite preferenčni glas. Vsem, ki kandidirate, želim, da bi bili uspešni in da bi lahko izpeljali svoj program ter naredili čim več za lokalno skupnost, da bomo vsi živeli lepše in boljše.

Večkrat slišimo, da bi se za vsakim svetnikom morala videti »sled«. Upam, da jo v mojem delu prepoznate. Imam voljo, željo in energijo, da bi jutri živeli vsi skupaj še boljše, v lepšem in bolj urejenem okolju. Če se boste odločili podpreti pot, ki ji sledim, bom naredil največ, kar je v moji moči, da bom izpolnil vaša pričakovanja.

 

Ljudje lahko dvomijo v tvoje besede, dejanjem bodo verjeli.

Marjan Bezjak

Oglejte si tudi