Logo MojaObčina.si
DANES
13°C
1°C
JUTRI
13°C
4°C
Oceni objavo

Pričel se je Festival idej

Že tretje leto zapored društvi KD Idila in PD Cirkovce skupaj prirejata Festival idej.
Prvi dogodki so se odvijali med krompirjevimi počitnicami. Na sončno sredino jutro smo člani KD Idila priredili foto izlet po občini Kidričevo. Skupaj z navdušenimi fotografi smo se sestali v Kulturni hiši tete Malčke. Turo smo nadaljevali v jesensko obarvanem centru Cirkovc. Nato smo se podali na polja, kjer smo fotografirali prizore pridnih kmetovalcev, živali na paši ali se poigrali z motivi različno obarvanih polj. Izlet se je končal ob kidričevskem dvorcu. Rezultate našega izleta si lahko ogledate na Facebookovi strani Festivala idej.

Kreativni počitniški četrtek je potekal v sklopu PD Cirkovce. Člani likovne sekcije so za najmlajše pripravili delavnico – slikanje panjskih končnic. Spoznali smo to slovensko ljudsko umetnost in v motive vpeli zgodbe naše kulturne dediščine, saj smo navdih črpali iz cirkovške folklore, samega kraja ali iz praznikov, ki se odvijajo v našem okolju. Ujeti trenutki tega dne.

Teden smo zaključili z nekoliko starejšo populacijo, saj smo vezli rute in robce. Delavnico smo pripravili člani PD Cirkovce v Kulturni hiši tete Malčke, saj je bila Amalija Skočir mojstrica v vezenju. Učili smo se iz njenih vajenic, prtov, rut in drugih ročno izvezenih in zašitih izdelkov. Vzorce smo povzeli z naše folklorne noše. Po nekajurnem vezenju smo skupaj prišli do spoznanja, da je za tovrstno delo potrebno veliko vaje in časa, ki ga danes preveč preživimo pred svetlečimi ekrani. Zato smo sklenili, da se bomo za ohranjanje te tradicije še večkrat sestali.


Četrta od kreativnih delavnic na Festivalu idej je potekala v sodelovanju s kmetijo Žitnik in KD Idilo. Odvijala se je v Starošincah pri Žitnikovih. Gospodarja Rosmarie in Robi ter njun sin Blaž so nam predstavili kmetijo in svoje izdelke. Nato smo ustvarjali pletenice, prestice, ptičke, hudičke in še druge mojstrovine iz kvašenega testa. Ob sladkih in slanih dobrotah smo čakali, da so se naši izdelki spekli v krušni peči. Nekaj svojih izdelkov smo takoj pohrustali, saj so nas premamili z vonjavami. Nekaj pa smo jih prihranili za razstavo, kjer so bili skupaj z izdelki s prejšnjih delavnic na ogled 15. novembra v kungoški dvorani.

Oglejte si tudi