Logo MojaObčina.si
DANES
16°C
0°C
JUTRI
19°C
5°C
Oceni objavo

Na gostovanju v Budimpešti

Med 16. in 19. marcem 2023 je v Budimpešti potekal festival Slovenija v Budimpešti, na katerem smo sodelovali tudi tamburaši iz Cirkovc. Festivala se je udeležilo več kot 500 ljudi, na njem pa smo tamburaši pustili prav poseben pečat.
Polni pričakovanj smo se člani Tamburaškega orkestra PD Cirkovce v v četrtek, 16. marca 2023, v dopoldanskih urah zbrali na parkirišču Osnovne šole Cirkovce. Po petih letih smo se namreč odpravili na gostovanje v tujino, tokrat prvič na Madžarsko. Naš cilj je bilo glavno mesto naše vzhodne sosede – Budimpešta, ki je politično, industrijsko, trgovsko in prometno središče države.

Mesto se razteza ob obeh bregovih reke Donave in je razdeljeno na 23 okrožij oz. občin. Nastalo je z združitvijo Budima na desni (zahodni) in Pešte na levi (vzhodni) obali Donave. Budimpeše se je prijel tudi vzdevek »Vzhodni Pariz«, saj se mesto ponaša z bogatim kulturnim in zgodovinskim ozadjem ter neverjetno arhitekturno lepoto. Festival Slovenija v Budimpešti je potekal na tej lokaciji prvič, pri tem pa je požel veliko zanimanja, saj se ga je udeležilo več kot 500 udeležencev. Po udobni vožnji smo prvi dan tamburaši izkoristili za odkrivanje čudes Budimpešte. Navdušili so nas predvsem prostrani trgi, veličastni mostovi in gostoljublje domačinov. 

Drugi dan, v petek, 17. marca 2023, smo se v družbi turističnega vodiča odpravili na panoramski ogled mesta. Najprej smo si z avtobusom ogledali najznamenitejše dele mesta in ob tem spoznavali bogato madžarsko zgodovino. Po ogledu smo imeli večerjo v tradicionalni madžarski gostilni Čardi, kjer smo imeli tudi nastop. V Čardi smo uradno otvorili festival, nagovoril pa nas je slovenski veleposlanik na Madžarskem. Naš repretoar je bil sestavljen iz slovenskih skladb, presenetil pa nas je odziv publike, ki je pri vsaki pesmi glasno pela in nas nagradila z velikim aplavzom. Zraven nas so nastopili še folkloristi iz skoraj vseh kotičkov Slovenije, spoznali smo tudi angleške srednjeveške plese, za konec pa smo prisluhnili slovenskemu ansamblu. 

Naslednji dan je minil ob ponovnem raziskovanju Budimpešte, v večernih urah pa smo se odpravili na ladjico, kjer je potekal drugi del festivala. V skoraj dveurnem križarjenju po reki Donavi smo tokrat prisluhnili pevskim zborom. 

V nedeljo, 19. marca 2023, smo se tamburaši odpravili nazaj domov polni vtisov, dobrih izkušenj, predvsem pa še bolj povezani med seboj. Na festivalu nismo ustvarili samo novih vezi in poznanstev, ampak smo pridobili tudi ogromno nove energije, ki nam bo prišla prav za vse, kar nas čaka v letošnjem poletju. 

 

Žiga Ciglarič,

predsednik PD Cirkovce

Oglejte si tudi