Logo MojaObčina.si
DANES
23°C
10°C
JUTRI
23°C
9°C
Oceni objavo

16. likovna kolonija DPD Svoboda Kidričevo: Spomini

V sredo, 19. 6. 2019, je bilo v slavnostni dvorani Dvorca Sternthal odprtje razstave likovnih del, ki so nastala na tradicionalni, že 16. likovni koloniji DPD Svoboda Kidričevo. Želeli smo počastiti občinski praznik in ureditev novega spominskega parka v Kidričevem ter zgodovino kraja. O doživljanju spominov je spregovorila gospa Majda Klemenčič Vodušek, predsednica društva, o likovnih delih in poteku likovne kolonije pa vodja likovne sekcije, gospa Aleksandra Vidovič.
A se še spomnite?

1. likovna kolonija 2004: »Kidričevo v mojih očeh«, razstava v knjižnici DPD Svoboda

2. likovna kolonija 2005: »Utrinki Ravnega polja«, razstava pred restavracijo Pan

3. likovna kolonija 2006: »Pogled v notranjost – Talum«, razstava v Panu in Talumu

4. likovna kolonija 2007: »Utrip pomladi«, razstava v Panu

5. likovna kolonija 2008: »Kidričevo – arhitektura«, razstava v Panu

6. likovna kolonija 2009: »Haloška krajina«, razstava v Panu

7. likovna kolonija 2010: »Grafika – suha igla«, razstava v Panu

8. likovna kolonija 2011: »Gozd«, razstava v Panu

9. likovna kolonija 2012: »Energija«, razstava v Panu

10. likovna kolonija 2013: »Kidričevo – povečave«, razstava v Panu

11. likovna kolonija 2014: »Obrazi«, razstava v Panu

12. likovna kolonija 2015: »Utrip kraja/krajine«, razstava pred dvorano v Kidričevem in v Dvorcu Sternthal

13. likovna kolonija 2016: »Svoboda«, razstava v Dvorcu Sternthal

14. likovna kolonija 2017: »Štiri«, razstava v Dvorcu Sternthal

15. likovna kolonija 2018: »Poklon Ravnemu polju«, razstava v Dvorcu Sternthal (ob 70. letnici DPD)

16. likovna kolonija 2019: »Spomini«, razstava v Dvorcu Sternthal


Šele ko obujamo spomine, vidimo prehojeno pot. Spomini: lepi, veseli, boleči, že pozabljeni, potisnjeni, stari ali novi. Vsi so trenutki našega življenja. Puščajo sledi v vsakem posamezniku. Skupaj na poti ustvarjamo nove spomine. Tako likovna umetnost odslikava videne trenutke, vtise, spomine in jih tvori v nove podobe. Podobe figure, krajine, predmetov, načina življenja ali okolja, v katerem bivamo, delamo in ustvarjamo. Spomini se zlivajo v podobi potez, barv in oblik, se v njih zrcalijo ali celo izgubijo, skrijejo. Natančno orisujejo resničnost oziroma realno podobo sveta ali pa se izgubljajo v abstrakciji, prividih, simbolih.


Tema »Spomini« je likovnikom DPD Svoboda na koloniji zadala kar veliko dela in razmišljanja. Svoje delo smo 8. junija 2019 najprej pričeli z obujanjem spominov – s prijetnim druženjem ob kavici. Utrnilo se je veliko spominov o življenju nekoč, o zgodovini kraja, doživetjih iz otroštva. Nekateri so z ustvarjalnim delom nadaljevali na prostem, v novem nastajajočem spominskem parku v Kidričevem, drugi so si poiskali kotičke ob novem nastajajočem kopališču Green Lake, tretji pa so pobrskali po svojih arhivih fotografij in videoposnetkov ter tako ustvarjali v zavetju svojih domačih ateljejev.


Ali bodo za nami ostali le spomini? Naše sledi – likovna dela?


Za sabo puščamo sledi – spomine naslednji avtorji: TINA EMERŠIČ, BRANKO GAJŠT, JANI JANČEC, PATRIK KOMLJENOVIĆ, BOJAN LUBAJ, ALBINA MURKO, JOŽE ŠAFRANKO, KLAVDIJA ŠMIGOC, IRENA TUŠEK, ALEKSANDRA VIDOVIČ in SAMO VRABIČ. Likovno razstavo je odprl gospod Bojan Lubaj, idejni pobudnik likovnih kolonij v društvu, s skladbo na violini pa nas je v spomine popeljala Alja Lendero, petošolka iz OŠ Kidričevo.


Če bi radi obujali spomine z našimi avtorji, jih le povprašajte o pomenu njihovih del. Vsako delo govori zanimivo zgodbo. In prav gotovo vsako s svojo podobo popelje gledalca na pot spominov. Razstavo v Dvorcu Sternthal si lahko v času uradnih ur ogledate vse do konca septembra 2019.


Aleksandra Vidovič

Oglejte si tudi