Logo MojaObčina.si
DANES
19°C
6°C
JUTRI
24°C
9°C
Oceni objavo

Ekskurzija v Velenje

Kot vsako leto smo tudi letos organizirali enodnevno ekskurzijo za člane našega društva. Tokrat smo se odločili, da obiščemo Velenje, kjer je tudi sedež naše Zveze društev Invalid.

Velenje je peta največja mestna občina v Sloveniji. Kraj se je najbolj začel razvijati po letu 1950 zaradi velikih potreb po odkopu premoga. Do leta 1959 je bilo zgrajenih toliko stanovanjskih in drugih objektov, da je kraj postal mesto Velenje. Vse od takrat se je mesto vedno hitreje širilo, tako da sedaj v njem živi več kot 32.000 prebivalcev.

Ob širokem izboru zanimivosti in znamenitosti v mestu smo se odločili, da bo naša osrednja točka ekskurzije ogled muzeja premogovništva, poleg tega pa smo si glede na razpoložljiv čas želeli ogledati tudi nekatere znamenitosti in zanimivosti (Velenjsko jezero in razvaline gradu Šalek).

V muzeju premogovništva nas je v prostoru »prizivnica« sprejel vodnik, opremili smo se z rudarskimi oblačili, čelado in rudarsko malico. Z dvigalom smo se spustili 180 metrov v globino jaška.

V pristnem okolju Muzeja premogovništva Slovenije so nam s pomočjo simulacij in razstavnih eksponentov približali zgodbo o pridobivanju premoga nekoč in danes.

Najprej nas je pričakal pesnik Anton Aškerc, ki se je pred sto leti tukaj že prevažal v globino in zapisal:

Globočje in globočje, dol v prepad ...
Bojiš-li vožnje se pod zemljo čudne,
ko peljal bi v vodnjak se, bratec moj?

Pospremil nas je po podzemeljskem svetu Muzeja premogovništva Slovenije med premogarje, ki so tukaj iz zemlje trgali črno zlato in ga tono za tono pošiljali na svetlo.

Na koncu smo se popeljali tudi z rudarskim vlakcem in si ogledali nadzemni del muzeja, kjer smo se seznanili s knapovskim stanovanjem izpred leta 1930, črno garderobo z »aufzugi«, kopalnico, legendo o skoku čez kožo, galerijo v beli garderobi in trgovinico s spominki.

Nato smo si ogledali še Velenjsko jezero, ki je nastalo zaradi izkopa premoga in je najprej veljalo za zelo umazano, saj so vanj speljali blatno vodo s transportnih poti lignita do TE Šoštanj. V zadnjih letih so jezero očistili in ga namenili turizmu.

Na izboru Naj kopališče 2018 je v kategoriji naravna kopališča Velenjska plaža zasedla prvo mesto.

Pred kosilom v prijetnem gostišču v Šaleku smo si ogledali še razvaline gradu Šalek, nato pa se pred odhodom proti domu ustavili še pri znameniti fontani piva v Žalcu.

Ker se leto izteka, želim vsem invalidom in kroničnim bolnikom občine Kidričevo čim več zadovoljstva v krogu svojih domačih in ob prireditvah, ki se bodo zvrstile v tem mesecu, prijetne praznike in čim več zdravja v letu, ki prihaja.

 

Predsednik DI Kidričevo, Silvester Skok

Oglejte si tudi