Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
27°C
11°C
JUTRI
26°C
12°C
Deli
2861

Oratorij Kanal 2018

Že tradicionalno se po središču Kanala zadnji teden meseca avgusta razlega otroški smeh, ki prihaja z župnijskega vrta. Mnogo se nas je spraševalo, čemu ves ta hrup, in z veseljem smo opazovali več kot sedemdeset otrok in mladih, ki so v druženju drug z drugim in Bogom preživeli pet čudovitih počitniških dni.

Kaj sploh je oratorij? Je prostočasno dogajanje, namenjeno predvsem mladini, ki navadno traja nekaj dni. Je pa tudi veliko več. Animatorji ob zgledu izbrane osebe (navadno svetnika) otroke skozi igre, druženje, delavnice … vzgajajo in jim skušajo približati pomembne krščanske vrednote. Vsak dan se srečujejo z zapletenimi vprašanji in skupaj lažje pridejo do odgovorov, ki jih vedno iščejo v zgledu navadno svetnika. Letos so se za pomoč obračali h Chiari Petrillo po oratorijskem programu, ki ga je pripravila sestra Rebeka. Pogovori o drugačnosti med nami, pomembnih življenjskih odločitvah, o strahovih, reševanju prepirov niso pogosti med otroki in so za animatorje včasih trd oreh, a se skoznje oboji učijo.

Brez zavzetega dela animatorjev ne gre.

Animatorska ekipa skupaj z g. župnikom Alešem Rupnikom vsako leto pripravi katehezo ter razlago evangeljskega odlomka, delo po skupinah, pestre delavnice, igre, enodnevno romanje, nogometni turnir, četrtkov celodnevni program z možnostjo prenočitve, pestre prostočasne aktivnosti, a iz leta v leto program nadgrajujejo, prav tako pa tudi oratorijski prostor. Letos so dodali še več kotičkov, nove delavnice, romanje pa je potekalo do kapelice proti Ligu.

Koliko ur dela, skrbi, organizacije je potrebnih, da oratorij gladko poteka, se gotovo najbolje zaveda Peter Nanut, voditelj animatorske ekipe. »V veselje mi je bilo že drugo leto pridobivati nove izkušnje pri organiziranju in izvedbi tedna za otroke, imenovanega oratorij. Rad bi se zahvalil vsem, ki ste na kakršen koli način doprinesli k popolnejši izvedbi le-tega, vam udeleženci pa za lep doživet teden.« Največje priznanje za delo so gotovo nasmejani obrazi otrok in pohvale, ki dežujejo z vseh strani. Tudi župan občine Andrej Maffi si je prišel ogledat dogajanje in pohvalil delo mladih.

Se vidimo prihodnje leto!

Irena Hočevar Križnič

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Oglejte si tudi