Logo MojaObčina.si

Kanal ob Soči

DANES
10°C
3°C
JUTRI
8°C
6°C

Spoznali smo kabrco

V četrtek, 22. 11. 2018, smo imeli na naši šoli dve uri zanimivo ustvarjalnico. Obiskali so nas zgodovinarka Darja Skrt, keramičarka Alenka Gololičič in fotograf Matej Doljak.

Z delavnico smo pričeli 6. šolsko uro. Zgodovinarka nam je razlagala o piščalih in zgodovinskih predmetih, povezanih z glasbo. Na koncu te ure nam je gospa Alenka Gololičič povedala veliko zanimivega o kabrci, obredni glineni piščali. To je glasbilo trikotne oblike, ki ga je prvi narisal in predstavil javnosti Pavel Medvešček. Po njegovih risbah ga je gospa izdelala iz gline. Kabco je prinesla s seboj in tako smo jo  lahko videli in slišali, ko je zaigrala nanjo. Zaprli smo oči in poslušali zvok, ki je prihajal iz nje. Zaigrala in pihnila je še v manjšo. Tudi to je sama izdelala, in opazili smo razliko v zvoku.

Ko se je ura zaključila, smo imeli odmor. Sedmo šolsko uro smo začeli ustvarjati z glino. Najprej smo izdelovali izdelke, ki smo jih sami izbrali, nato pa smo poskusili narediti piščal, podobno hruški ali kroglici. Meni je nekako uspelo, saj je glasbilo delovalo, ko je gospa Alenka zapihala vanj. Ko sem poskusila še sama, pa ni bilo zvoka. Glasbila smo ustvarjali do konca šolske ure. Po zvonjenju smo naše glinene piščali zavili v vlažne krpe in jih odnesli domov. Ravnateljica Milka Zimic nam je še obljubila, da bomo na šolo dobili nekaj kabrc in bomo poskusili igrati nanje.

Ta dan mi je bil všeč. Zahvaljujemo se gospema Alenki Gololičič in Darji Skrt ter fotografu Mateju Doljaku, ki je pomagal učencem avdio-video krožka.

Katja Škrlec, 7. a, OŠ Kanal

 

Všečkaj objavo

Oceni objavo

Število glasov: 0

Oglejte si tudi

Komentarji

Za komentiranje se morate prijaviti.
Na ta prispevek še ni komentarjev. Bodi prvi!
Digitalni marketing v Slovenij